EMLAK BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM
  • 12-02-2019
  • 12,866 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EMLAK BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM

EMLAK BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM

Tapuya kayıtlı, şahsa ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi gayrimenkullerin sahipleri her yıl emlak vergisi ödemekle mükelleftirler. Her yıl peşin ya da iki taksitle emlak vergisi ödenmektedir.

2019 yılı emlak vergileri için ilk taksit dönemi, 1 Mart 2019 ile 31 Mayıs 2019 tarihleridir. İkinci emlak vergisi taksiti ise 1 Kasım – 31 Kasım 2019 tarihidir. Bu tarihler içinde gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye emlak vergisi ödemek gerekir.

Emlak borcumu nasıl öğrenebilirim diyorsanız, Gelir İdaresi Başkanlığı online sisteminden bilgi alabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mükelleflerine online olarak beyanname ve vergi ödeme portalı ile hizmet vermektedir. Emlak vergisi borçlarını www.gib.gov.tr adresine giriş yaparak ya da E- Devlet mobil uygulamasından öğrenmek mümkündür.

Gayrimenkulü 2019 yılında alanlar, emlak vergilerini 2020 yılı vergi döneminde ödeyeceklerdir. Bunun için beyanname vermeleri gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde Hazır Beyan sistemi bulunmaktadır. Bu sistemi kullanarak beyanname verilmesi mümkündür. Sistemde her mükellef için hazırlanmış beyannameler bulunmaktadır. IOS ve Android işletim sistemi olan akıllı mobil telefonlardan sisteme giriş yaparak ücretsiz Hazır beyanname indirilebilinir. 2019 yılında emlak sahibi olan kişiler sistemde bulunan hazır Beyannameleri onaylayarak mükellef olabilirler. Emlak vergisi borçlarını öğrenebilirler.

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi danışma hattını arayarak da bilgi sahibi olmak mümkündür. Aynı şekilde gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelerden, E- Belediye mobil sisteminden, muhtarlıklardan da vergi borcu öğrenmek mümkündür.

Gayrimenkulü başka bir şehirde olan vatandaşlar, emlak vergilerini E- devlet üzerinden ya da PTT havalesi ile ödemeleri mümkündür.

İnternet vergi dairesi internet adresinden emlak vergisi borcu sorgulama yapmak için T.C Kimlik Numarası, Nüfus cüzdanı seri numarası, anne kızlık soyadı bilgilerinin girilmesi gereklidir. Güvenlik kodu onayı ile işlemi tamamlayarak emlak vergi borcu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sistem üzerinden emlak vergisi borcu sorgulaması yaparken açılan sayfada, arazi, konut, arsa gibi tüm taşınmazların emlak bilgileri çıkmaktadır.

İnternet kullananlar için emlak vergisi borcu sorgulamak ve kısa sürede ödeyeceği vergi borcunu öğrenmek artık çok kolay. Ancak internet kullanmayan vatandaşlar da ilgili belediyelere, muhtarlıklara, vergi dairelerine bizzat müracaat ederek emlak vergisi borcunu öğrenebilirler.

Yeni gayrimenkul alan kişiler beyanda bulunmazlar ise Vergi usulsüzlük cezası ile karşılaşmaktadırlar. Böyle bir durumla karşılaşmamaları için gayrimenkulü aldıkları yıl içinde beyanname vermeleri gerekir. Beyanname vermedikleri ya da geç verdikleri durumlarda Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre, cezalarını ödemek için bir dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir.

Emlak vergisi borcunun zamanında ödenmediği durumlarda da her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınmaktadır. Gecikme zammına uğramamak için öncelikle emlak vergi borcunun öğrenilmesi ve kanunun belirttiği tarihler içinde ödenmesi gerekir.

Yeni inşa edilen binadan daire ve konut alan kişiler, emlak vergisinden beş yıl geçici muaftırlar. Kat irtifakı olan gayrimenkuller için de arsa vergisi değil, bina vergisi ödenmektedir.

1319 Sayılı Kanun gereğince emlak vergisinden daimi ve geçici muafiyetlikler bulunmaktadır. 200 metrekareden küçük konutu olup geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemesinden muaf olabilirler. Emlak vergisinden muaf olan bu kişiler, muaf olduklarını bilmeden emlak vergisi ödemiş iseler yatırdıkları miktarı geri alabilirler. Bunun için Belediyeye dilekçe ile başvurmaları gerekir.

Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim diyorsanız makalemiz de detaylı olarak tüm bilgileri bulabilirsiniz. Her vergi mükellefi vergi borcunu zamanında ödemeli ve beyannamesini zamanında vermelidir.

Konutprojeleri.com

İlanları Karşılaştırın