EMLAK ALIM SATIM HARCI
  • 07-02-2019
  • 10,641 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EMLAK ALIM SATIM HARCI

EMLAK ALIM SATIM HARCI

Tapu Harcı, emlak alım satım işlemlerinde Tapu Müdürlükleri’nde yapılan kayıt işlemleri için ödenen bedeldir. Arsa, konut, arazi, iş yeri, iş hanı gibi tüm taşınmaz gayrimenkullerin alım ve satımında tapu harcı ödenmektedir.

Tapu Müdürlükleri’nde satışı yapılacak gayrimenkulün beyan edilen satış bedelinin % 4’ü ödenmesi gereken tapu harcıdır. 05.05.2018 tarihiden itibaren geçerli olan Bakanlar Kurulu Kararına göre tapu harcı binde 40 olarak Maliye bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de açıklanmıştır. Ancak bu oran konut ve işyeri satışlarında indirime uğramış olup bu indirim 31.12.2018 tarihine kadar geçerli olacaktır.

Emlak alım satım harcını kim öder?

Emlak alım satım harcı, alıcı ve satıcı tarafından eşit miktarda ödenir. Alıcı ve satıcı gayrimenkulün satış bedelinin %2’sini ödemekle mükelleftir. Ancak aralarında farklı bir anlaşma yapabilirler ve o anlaşmaya göre belirlenen taraf emlak alım satım tapu harcını öder. Belirlenmiş anlaşma yoksa kann gereği her iki taraf eşit oranda %2 olarak ödeme yapar.

31.12.2018 tarihine kadar geçerli olan tapu harcı indirimi dolayısı ile tapu harcı, alıcı ve satıcıdan eşit oranda %1,5 olarak tahsil edilecektir.

Gayrimenkul alım satımı emlakçı aracılığı ile yapılıyor ise Tapu Müdürlükleri’nde ki prosedürleri emlak danışmanı yapar ve tapu harcı konusunda taraflar arasında anlaşmaları sağlar.

Emlak alım satım harcı hesaplama

Emlak alım satım harcının miktarını, söz konusu gayrimenkulün satış bedeli belirlemektedir. Alıcı ve satıcının aralarında belirledikleri satış tutarının, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan oranı yani % 4’ü olarak hesaplanmaktadır. Ortaya çıkan rakam alıcı ve satıcı olmak üzere her iki tarafa eşit olarak bölünerek tahsil edilmektedir.

Emlak alım satım harcı ödemesi, tapu işlemlerinin yapıldığı Tapu Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Vergi Dairesine yapılmaktadır. Ayrıca Maliye bakanlığının yetkilendirdiği bankalara da emlak alım satım harcı ödeme yapılabilmektedir. Bu Bankalar;

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

OYAK BANK T.A.Ş.

ŞEKERBANK A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI

T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

T.HALK BANKASI T.A.Ş.

T.İŞBANKASI A.Ş.

TURKISH BANK

YAPI VE KREDİ BANKASI

Emlak alım satım harçları 2018 oranları

Gayrimenkul devir işlemlerinde ödenecek tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamalıdır. Bu yüzden gayrimenkulün devri gerçek bedel üzerinden yapılmalıdır. Satış değeri en düşük miktarı devri yapılan gayrimenkulün emlak vergisi değerinde olmalıdır. Gayrimenkulün asgari satış bedeli, Belediye emlak beyan değeri kadar olmaktadır. Eğer bu değer düşükse tapu Müdürlüğü’nde gerçek satış bedeli beyan edilmelidir. Aksi halde eksik tapu harcı ödenmiş olacağından vergi cezası ile karşılaşılmaktadır.

Gayrimenkul satın alırken banka kredisi kullananlar, tapu harcını gerçek satış değeri üzerinden öderler. Gayrimenkulün satış bedelinin bir kısmı nakit diğer kısmı banka havalesi ile alınıyorsa tapu harcı toplam bedel üzerinden hesaplanır.

Tapu Müdürlükleri’nde emlak alım satım işlemlerinde tapu harcı yanı sıra döner sermaye ücreti de tahsil edilmektedir. Döner sermaye ücreti, kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri hizmet karşılığında kurumun daha iyi hizmet verebilmesi ve ihtiyacı olan mal ve hizmetleri alıp verebilmesi için tahsil ettikleri kanunla izin verilmiş bedeldir. Kurumun tahsil ettiği döner sermaye bedeli ortak havuzda birikerek personellere farklı derecelerde ödeme yapılmaktadır.

2018 yılı için belirlenen tapu döner sermaye hizmet bedeli 103.50 Türk lirasıdır. Hizmet bedeli olan 14 Türk Lirası ve yöresel katsayının çarpımı ile hesaplanmaktadır.

Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama ve ödeme işlemleri E- Devlet üzerinden yapılabilmektedir.

 

İlanları Karşılaştırın