Faizsiz ev şirketleri kapatıldı mı?
  • 04-07-2021
  • 2,822 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Faizsiz ev şirketleri kapatıldı mı?

Faizsiz ev alma şirketleri kapatıldı mı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, birçok ilde faaliyet gösteren ve binlerce müşterisi bulunan 21 faizsiz konut şirketinin tasfiyesine karar verdi. Şimdi herkes tasfiye kararının ardından binlerce vatandaşın parasını alıp alamayacağını merak ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 21 faizsiz konut şirketinin tasfiyesine karar verdi. BDDK'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

FAİZSİZ KONUT ŞİRKETLERİ İÇİN ÖNEMLİ KARAR!

Buna göre 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu (Kanun) hükümlerine intibak etmek üzere Kuruma başvuruda bulunan listedeki şirketler tarafından tevdi edilen bilgi ve belgeler, söz konusu şirketlere ilişkin Kurum denetim personeli tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen Raporlarda yer alan tespitler ile ilgili mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda intibak planı yeterli görülmeyen ekli listedeki şirketlerin Kanunun Geçici 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında tasfiyelerine, karar verildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), halk arasında faizsiz ev alma, faizsiz taşıt alma gibi isimlerle anılan tasarruf finansman şirketlerinin intibak başvurusu yapması gerektiğini açıklamıştı. Faizsiz ev almak, belli bir peşinatın ardından kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen vatandaşların başvurduğu 35 firmadan 21'i yeterli şartları karşılayamadığı için tasfiye edildi. Faizsiz ev alma şirketi İhtiyaçevim kapatıldı mı? İşte kapatılan şirketler

Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklik nedeniyle tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetimi BDDK bünyesine alındığı geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve bu bünyede hizmet veren şirketlerin faaliyet izni için 7 Nisan 2021 tarihine kadar başvurmaları istenmişti. BBDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'i BBDK'dan onay alamadı ve kapatılmasına karar verildi. İşte BBDK'nın tasfiye kararı aldığı faizsiz ev alma şirketleri...

Faizsiz konutta sadece 6 şirket kaldı

BDDK, intibak başvurusunda bulunan tasarruf finansman şirketlerinden 6'sının intibak sürecinin devam ettirilmesine, 8'inin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesine karar verildiğini duyurdu.

Söz konusu 21 şirketin listesinin Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandığı aktarılan açıklamada, "Kurumumuza intibak başvurusunda bulunan diğer şirketlerden 6'sının intibak sürecinin devam ettirilmesine, 8'inin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu kararlar titizlikle yapılan intibak incelemesi kapsamında kurumumuzca ulaşılan tespitler ışığında alınmış olup devam eden süreçte tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tüm işlemler ilgisine göre tasfiye komisyonu ve kurumumuzca ivedilikle alınacaktır" denildi.

Açıklamada, intibak incelemesi süren şirketler bakımından BDDK değerlendirmelerinin devam ettiği, bu şirketlerin faaliyetleri noktasında bir kısıtlama bulunmadığı vurgulandı.

İşte sistemde kalan faizsiz ev satan 6 şirket

1- Emin Evim Emin Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama San. ve Tic. AŞ (İntibak)
2- Fuzul Gayrimenkul Yatırım AŞ (İntibak)
3- Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ (İntibak)
4- İmece Yatırım ve Organizasyon AŞ (İntibak)
5- Katılımevim Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama San. Tic. AŞ
Birleşme Yoluyla (Birleşme Yoluyla İntibak)
* Meskenfinans Gayrimenkul Yatırım Organizasyon San. ve Tic. AŞ
6- Birevim Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ (Birleşme Yoluyla İntibak)
* Çözüm Tasarruf Organizasyon Pazarlama ve Ticaret AŞ (Birleşme Yoluyla İntibak)

BBDK'DAN 21 ŞİRKET İÇİN TASVİYE KARARI

BDDK, kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinen 'tasarruf finansman' sistemine faizsiz finansman modeliyle konut edindiren 21 firmanın tasfiyesine karar verdi.

"BDDK mağduriyetler yaşanmaması için erken adım attı"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener’ BDDK'nın bu adımla Çiftlik Bank'ta olduğu gibi mağduriyetler yaşanmaması için erken adım attığına dikkat çekti. Faizsiz konut şirketlerinin denetimiyle ilgili yeni sistemi anlattı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gerekli şartları sağlamayan 21 şirketin intibak taleplerinin reddine de karar verdi. Son tarih olan 7 Nisan'da başvuruda bulunan 35 firmadan 21'inin yeterli şartları karşılayamadığı belirtildi.

BDDK bir sonraki açıklamasında 8 şirketin daha tasfiyeye yönlendirilmesine karar verildiğini duyurdu. 

Diğer şirketler için inceleme süreci devam ediyor.

Konuya ilişkin TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, vatandaşların Çiftlik Bank’taki gibi mağduriyetlerinin önüne geçecek düzenlemenin detayını anlattı.

"Tasarruflarını bu şirketlere yatırmış olanlar mağdur edilmeyecek"

Şirketlere BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından Tasfiye Komisyonu atanacak. Vatandaşların hak ve menfaatleri korunacak. Tasarruflarını bu şirketlere yatırmış olanlar mağdur edilmeyecek.

Prof. Dr. Sefer Şener, artık bu şirketlerin devlet takibinde olacağına dikkat çekti:

“Vatandaşlar bundan sonraki süreçte gidip para yatırdığı ev almaya çalıştığı araba almaya çalıştığı ya da tasarrufunu ettiği şirketlerin devlet tarafından görüntülendiğini devlet tarafından desteklendiğini bunların sigortalandığını görmüş olacak."

Peki tasfiye durumunda vatandaşın hakkı nasıl korunacak? Prof. Dr. Sefer Şener o soruyu da şöyle yanıtladı:

“BDDK şirketin yönetimini de devralıyor. Bir komisyon oluşturuluyor bu komisyon orada kimin neyi varsa herhangi bir şekilde mağduriyetleri yaşamadan bunları karşılamaya yöneldi."

Yeni denetim sistemiyle şirketlerin sahipleri, sermaye ve mal varlıklarıyla sorumlu olacak. Şenen bu sistemin genişleyeceğine de işaret etti:

“Bu faaliyetleri on yıllardır sürdüren Türkiye’de onlarca yüzlerce şirket daha var. Buradaki sayı hani söyle ifade edelim yüz binlerle ifade ediliyor. Onun için bu düzenleme çok çok önem arz ediyor. Bu yüz binlerce kişiyi kapsayacak şekilde daha da genişleyecek."

Kapanan şirketlere para yatıranlara ne olacak?

Kapanan tasarruf şirketlerine para yatıranların durumuna dair çalışma başlatıldı. BDDK ve TMSF, bu vatandaşların mağdur olmaması için bir Tasfiye Kurulu oluşturacak. Ödemelerin şirket varlıklarının satışı üzerinden elde edilen gelirle karşılanması planlanıyor.

Tasarruf finansmanında tasfiye edilen şirketlere ödenen paralar ne olacak?

BDDK tarafından yapılan düzenleme ile tasarruf finansmanı sektöründe 21 şirket tasfiye edildi. Ev hayali kuran vatandaşlar bu şirketlere 601 milyon TL öderken bu paraların ne olacağı merak konusu oldu.

Kura ile ev sahibi yapan tasarruf finansmanında yer alan 21 firma yeni yapılan düzenleme ile BDDK tarafından tasfiye edildi. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; ev almak 44 bin 500 kişi bu firmalara 601 milyon TL ödedi. Bu ödemeyi yapan vatandaşlar paraların ne olacağını merak ediyor.

İmzalanan sözleşme tutarının da 6 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi bu tutarların vatandaşlara ödenip ödenmeyeceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi. 

Kanunun hazırlanmasında geç kalındığını söyleyen Hamzaçebi faizsiz ev sektöründeki 44 firmanın 37'sinin yasa sonrasında başvuruda yaptığını söyledi. Bu gecikmeyle mağduriyetlerin daha da artacağını söyleyen Hamzaçebi, “Piyasanın denetimsizliği işi bu hale getirdi. 21 şirket tasfiye edildi, 8 şirket de iradi tasfiyeye alındı. Tasfiye edilen şirketlere para yatıranlar paralarının tamamını geri alabilecek diye bir durum yok, o şirketlerin mal varlığı ne kadarına yetiyorsa… Tasfiye edilen şirketlere TMSF'nin atadığı tasfiye memurları olacak, iradi tasfiye kararı alınan şirketlerde bu memurlar da olmayacak. Burada sorun çıkacak, çok sayıda mağduriyet oluşacak” dedi.

Şirketlere ulaşılmıyor

Tasfiye edilen şirketlere ödeme yapan on binlerce vatandaş paraların ne olacağını merak ediyor. Online şikayet aracıları firmalarında her geçen gün yapılan şikayet sayısı artıyor. Hiç bir şekilde bilgi alamadıklarını söyleyen vatandaşlar “Paramızı nasıl geri alacağız, telefonlara kimse yanıt vermiyor, şirket kapı duvar" diyerek tepkilerini dile getiriyor. 

Sektörde meydana  gelecek mağduriyete yönelik uzun zamandır uyarılarda bulunan  Hamzaçebi, bundan sonrasına dair iradi tasfiye kararı alınan 8 şirkete ya da faizsiz konut sektöründe işine devam edecek herhangi bir firmaya artık devlet garantisi verildiği gibi bir yanılgının yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi. Hamzaçebi, “Mevduatta belirli bir tutara kadar devlet garantisi var ancak bu tasarruf finansman şirketlerine yatırılan paraya hiçbir garanti bulunmuyor. Bu, yasanın en büyük eksiği” şeklinde konuştu.

İlanları Karşılaştırın