BAHÇE DEKORASYONU FİKİRLERİ
  • 24-03-2019
  • 20,893 Görüntüleme
  • A +
  • A -

BAHÇE DEKORASYONU FİKİRLERİ

Bahçe Dekorasyonu İçin Muhteşem Fikirler

Dünyanın büyük bir hızla doğadan ayrılarak betonlaştığı düşünülürse özellikle ülkemiz için bahçeli evlerin vazgeçilmezliği artarken, bahçe dekorasyonu da başlı başına bir alan haline gelmiş durumdadır. Bahçe dekorasyonlarının sadece ilk bahar ve yaz dönemi için yapıldığı düşüncesi de oldukça yanlış bir düşüncedir. Düşünülenin aksine kış bahçesi dekorasyonları da oldukça fazla tercih edilmektedir.

Bahçeler Çoğu İnsan İçin Vazgeçilmezdirler: 

Yeni ev satın almanın en büyük kriterlerinden biri olan bahçe varlığı, kimileri için tek kriter durumundadır. Doğaseverler evlerinin bahçelerini vazgeçilmez olarak nitelendirirlerken yaşamlarının daha iyi olması için bahçe bakımına da oldukça önem verirler. Bahçe dizaynlarında kişisel zevkler birincil derecede belirleyici olurken, bahçe düzenlemesi için tabi ki genel anlamda yapılması gereken doğrular da bulunmaktadır. Bunun haricinde bahçe dekorasyonu için gereken bu konudaki yeteneğin dışarı çıkarılmasıdır.

Bahçe Evin Bir Bütünüdür:

Bahçe dekorasyonu için planlanan tüm çalışmaların merkezinde unutulmaması gereken başlıca husus bahçenin evin bir parçası, bir bütünü olduğudur. Bununla birlikte bahçe dekorasyonu nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk yanıt işe başlamadan önce bahçenin arazi şartlarının iyi belirlenmesi gerektiğidir. Hem küçük hem de büyük bahçeler için arazi koşullarının önemi oldukça fazladır. Bahçe dekorasyonları genel anlamda uygulanması gereken doğrulara göz atmak gerekirse:

  • Bahçenin evin bir parçası olduğu gerçeği unutulmadan, aynı evin iç dekorasyonunda olduğu gibi sahibinin tarzını yansıtması çok önemlidir.
  • Bahçe dekorasyonu yapılırken bahçenin kış bahçesi mi yoksa yaz bahçesi mi olacağı kararlaştırılmalıdır.
  • Bahçe dekorasyonunda en çok istenen temel hususun belirlenmesi gerekmektedir. (örneğin bahçenin ortasına bir havuz mu yapılacak, bahçe hangi tarzı yansıtacak vs.)
  • Bahçenin nasıl bölümleneceği hakkında iyi bir araştırma yapılmalıdır. Bölümleme sonucunda buna uygun malzemenin kullanılması için profesyonel desteğe başvurulabilir. Bahçe uzmanları dekorasyon sonucunda kötü sürprizlerle karşılaşılmasının önündeki en büyük engeldir.
  • Bahçe düzenlemesi sona erdiğinde oluşacak bahçenin nasıl bir bütün oluşturacağının kararının verilmesi de bu işin olmazsa olmazıdır. Bazı ev sahipleri bahçelerini sosyalleşme aracı, mangal ve barbekü partisi düzenlemek için tasarlarken, bazıları daha huzur bulucu bir bahçe özlemi çekmektedir.
  • Tabi ki bahçe bakımları da başlı başına önem taşıyan etkenlerdir. Evde fazla vakit geçirmeyen kişiler bakımı kolay bir bahçe tercih ederken, özellikle emeklilik yaşına gelen ya da doğa aşığı bir kişi tüm boş zamanlarında uğraşabileceği bir bahçe arayışı içerisinde olur.
  • Bahçe dekorasyonu için kullanılacak halihazırdaki bitkilerin yanında yeni satın alınacak bitkiler için de güneşin bahçeye vuruş zamanları ve vuruş açılarına göre planlama yapılması ve hangi aralıklarda dikilmesi gerektiği, bitki ve çiçeklerin doğru şekilde sağlıklı büyümeleri için önemli bir anahtardır.
  • Bahçe dekorasyonu tüm dünyada önemli bir yere sahip olan başlı başına bir hobi ve peyzaj çalışmalarından biri olduğu için sektördeki son ve gelişmelerin takip edilmesi gerekmektedir.

 

Küçük Bahçe Dekorasyonları:

Dar alanlı bahçelerin doğru şekilde dekore edilmesi yapılan peyzaj çalışmasından tam verim alınabilmesi için çok önemlidir. Dar alanlarda bahçe düzenlemesi yapılması daha geniş alanlara göre çok daha zordur. Küçük bahçe dekorasyonu için yapılacak ilk öneri dar alanlı bahçe sahiplerinin pencere önü, balkon ve teras gibi alanları da bahçe gibi dekore etmeleridir. Bu yönde gayet şık tasarımlarıyla istenilen ölçülerde kestirilebilecek duvar saksıları kullanılabilir. Dar alanlı bahçelerin bir kısmını renkli taşlarla süsleyip bu yönde yapılacak çalışmalar da bahçeye değer katabilir. Bina duvarlarının yanlarının büyük kaldırım taşlarıyla çevrilerek önemli toprak alanları yaratılması ve buralara özellikle mevsim çiçeklerinin dikilmesi oldukça güzel bir görüntü sağlayacaktır. Merdiven kenarları da bu düşünceye paralel olarak topraklandırılıp çiçeklendirilebilir. Canlı yeşil bitkiler apartman girişlerini oldukça zengin gösterecektir. Aynı şekilde balkon saksıları, teraslar için yapılacak düzenlemeler ve özel tasarımlarla muhteşem küçük bahçe dekorasyonları yaratılabilir.

Büyük Bahçelerin Dizayn Edilmesi:

Büyük bahçelerin dizayn edilmesi aynı büyük metrekareli evlerde olduğu gibi daha basit ve çok daha fazla alternatiflidir. Büyük bahçe dekorasyonu modelleri sınırsızdır. Burada yapılması gereken tüm fikirlerin toparlanıp işi bilen bir peyzaj tasarımcısına bu fikirlerin teslim edilmesidir. Özellikle yapılması istenilen büyük değişiklikler için uzman fikirleri oldukça değerlidir. Ayrıca satın alınacak bahçe dekorasyonu malzemeleri için uzman görüşleri oldukça önem taşımaktadır.

  • Doğal bahçeler
  • Modern bahçeler
  • Akdeniz tipi bahçeler
  • Japon bahçeleri
  • Zen bahçeleri
  • Taş Bahçeleri son dönemlerde ön planda olan bahçe tarzlarıdır.

 

Doğal bahçeler düzenlemesinde hiçbir kimyasal kullanılmayan, doğallık ile zerafeti birleştiren, kendi kendine yaşayabilen ve çoğalabilen bir ekosistem kurulması esasına dayanır. Bunun için sulama sistemlerinin iyi kurgulanması gerekmektedir.

Modern bahçeler çitleri, bitkileri ve her türlü dekoratif unsurlarıyla çağdaş görünümlü olarak tasarlanan bahçelerdir. Yapımları için beton ve çelik dahi kullanılabilmektedir.

Akdeniz tipi bahçeler Akdeniz renkleriyle, kırmızı tuğlaların ve toprağın mükemmel bir bütünleşmesinin sağlandığı bahçelerdir. Doğal taşlar, ahşaplar ve özellikle beyaz ve mavi renklerden oluşan bahçe dekorasyon malzemeleri Akdeniz tipi bahçelerin olmazsa olmazıdır.

Japon bahçeler huzur bahçeleri olarak da adlandırılan simetrik tasarımlı, Bonsai ağaçları ve Bambu çitleriyle oldukça özgün bahçelerdir. Su yolları, mini şelaleler Japon bahçelerini bütünleyen unsurlardır.

Zen bahçeleri sudan arındırılmış, Japon bahçelerinin kuru bir türüdür. Su yerine ince kum ve mini taşlar üzerine çizilen desenler suyun akışını ifade ederler.

Taş bahçeleri de bahçe dekorasyonu için taşların kullanılması ve taşlara uygun bitkilerle zenginleştirilmiş bahçeleri ifade eder.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlanları Karşılaştırın