Yeşil Çatılar Sel Riskini Azaltıyor
  • 29-06-0201
  • 510 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Yeşil Çatılar Sel Riskini Azaltıyor

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, İstanbul’da hayatı alt üst eden aşırı yağış ve sel felaketiyle ilgili yaptığı açıklamada, dünyada hızla yayılan yeşil çatı uygulamalarının, şehirlerde sel oluşumunu azalttığını belirtti. İstanbul’da aşırı yağıştan dolayı sel vakalarının oluşmasından büyük bir üzüntü duyduklarını ifade eden ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, bu soruna Türkiye’de sayıları giderek artan yeşil çatı uygulamalarının çözüm olabileceğini açıkladı. Baştanoğlu, aşırı yağışların sele dönüşmesinin en büyük sebeplerinden birinin de hızlı kentleşme olduğunu söyledi. Çünkü nüfus artışına bağlı olarak yapılaşmanın arttığı şehirde, yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsü azalmaktadır.

Gelen yağmur suyunun giderlere ve oradan da kanalizasyon veya yağmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler yer almaktadır. Tüm bu yağmur sularının aynı anda tahliye edilmesi, yağış miktarının da artması ile birlikte sel felaketine yol açmaktadır. Tamda bu noktada yeşil çatılar hayati bir önem arz etmektedir. Yeşil çatılarda kullanılan drenaj sistemleri sayesinde çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımı bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu gecikme aynı zamanda sel oluşum riskini de azaltmaktadır. İstanbul’da yeşil çatı uygulamaları yaygınlaştırılırsa sorunlara büyük oranda çözüm sağlanacaktır.

Şehirlerde küresel ısınma sonucu oluşan ısı adalarına değinen Baştanoğlu, ısı adalarının, alanlar arasında büyük sıcaklık farklılıklarına, hava koşulları değişimi, bozulmuş toprak, su kaynaklarının ziyan olması gibi sorunlara yol açtığını ifade etti. Gün içerisinde toplanan enerjinin büyük bir bölümü bitkilendirilmiş çatılar sayesinde, toprak ve bitki içinde tutarak, gün sonunda dışa yansımasını önlemektedir. Bitkilendirilmiş çatılar aynı zamanda, oksijen üretiminden, ısı adalarının azalması ve enerji verimliliğine kadar farklı sorunlara da çözüm üretmektedir.

 

İlanları Karşılaştırın