Standartlara Uygun Çatılar Deprem Riskini Azaltır
  • 29-06-2018
  • 546 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Standartlara Uygun Çatılar Deprem Riskini Azaltır

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Adil Baştanoğlu, Ege’de yaşanan 6,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşanan sorunlara karşı inşa edilen yapıların afetlere karşı her zaman hazır olması gerektiğini hatırlattı. Ege’de meydana gelen depremde en çok Bodrum etkilenmişti. Merkez üssü Kos olan 6.3 büyüklüğünde Muğla açıklarında meydana gelen deprem Ege’de büyük bir korkuya neden olmuştu. İlk belirlemeler sonucunda ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, bir yapının çökmesi sonucunda 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Deprem kuşağında üzerinde yer alan Türkiye’de sık sık bu sarsıntılar yaşanmaktadır.

Yapılar kadar çatılarında standartlara uygun olması, doğal afetlerde hayati önem taşımaktadır. Fakat Türkiye’de geleneksel metotlarla yapılmış modern standartlardan uzak milyonlarca çatı yer almaktadır. Çatıların önemli bir risk olduğu ise Ege depreme bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Çatıların uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi için tadilat dönemi fırsat olarak değerlendirilmelidir. Türkiye’de can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirten Baştanoğlu, Türkiye’de ki birçok yapının depreme karşı yetersiz olduğunu tekrar hatırlattı. Türkiye’de 55 şehrin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Baştanoğlu, ülkemizde yabancı ülkelere oranla depremin zararları daha çok görülmektedir dedi. Ege depreminde ise daha çok çatı ve bacalarda zararlar oluşmuştur. Türkiye’de yer alan yapılardaki çatıların büyük çoğunluğu geleneksel uygulama metotları ile yapıldığından, depreme karşı risk taşıyan ve güven vermeyen çatılardır. Standartlara uygun çatı yapılardaki deprem riski oranını azaltmaktadır.

Baştanoğlu, çatı imalatını yapacak firma ve çatı ustalarının önemine değinerek, çatılarda çalışacakların çatı sistemleri, yüksekte çalışma, çatı yapımı ve teknikleri, iş güvenliği konularında eğitim almaları ve sertifika sahibi olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca sosyal sigortalar ile ilgili güncel mevzuata uyulması gerektiğini de ifade etti.

İlanları Karşılaştırın