TİCARİ KONUT TAPUSU NEDİR, NASIL ALINIR
  • 28-05-2018
  • 6,210 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TİCARİ KONUT TAPUSU NEDİR, NASIL ALINIR

TİCARİ KONUT TAPUSU NEDİR, NASIL ALINIR?

Ticari faaliyet yapılan, iş yeri olarak kullanılan gayrimenkullerin tapusuna ticari tapu denir. Dükkan, ofis, depo gibi ticari amaçla kullanılan bu yerler ticari konut tapusuna sahiptir. Konutun ne amaçla kullanıldığı tapu üzerinde belirtilmektedir. Ticari faaliyet yapılan konutların tapusunda da ticari konut yazmaktadır.

Konut tapusu alırken konutun tipine dikkat etmek gerekir. Tapuda yazan tipi ile kullanım amacı aynı olmalıdır. İkamet edilecek bir konut satın alırken tapusunda ticari konut mu yoksa mesken mi olduğuna dikkat edilmeli, ticari konut yazılı ise Belediye’ye başvurulmalıdır. Tam tersinde de tapu türü değiştirilmelidir.

Gayrimenkulün tapuda görünen kullanım amacı, tapu türünün kat irtifakı mı ya da mülkiyeti mi olduğundan emin olunmalıdır. Bu kredi ile konut alacak kişiler için önemli bir noktadır. Çünkü kat irtifaklı tapulu konutlara bankalar kredi vermemektedir.

Ticari konut tapusu nedir ve nasıl olmalıdır?

Ticari konut tapusu, gayrimenkulün kime ait olduğunu göstermektedir. Bunun dışında konutun adresi, konut tipi, büyüklüğü, hisse durumu ve varsa hissedarların isimleri, tapudaki sicil değişiklikleri, sıra numarası ve tarihi yazılıdır.

TİCARİ KONUT TAPUSUNUN ÖZELLİKLERİ

Bir konutun ticari amaçla kullanılması için bazı izinlere gerek vardır. Bu izinlerden biri diğer kat maliklerinin oy birliği ile izinleridir. Tüm kat maliklerinin onayı ile ticari amaçla kullanılabilir. Bir kat malikinin ret oyu konutun ticari olarak kullanılmasına engeldir. İzin alındığında tapuya başvurarak mesken tipi ticari konuta çevrilmelidir.

Bina henüz inşaat halindeyken daireler konut olarak tescil edilmektedir. Binanın yapımı tamamlanıp kat mülkiyeti tapusuna geçilirken ticari amaç ile kullanılacak konutun tapusu ticari konut olarak alınmalıdır.

Ticari konut tapulu dairenin amacı dışında kullanılmasının dezavantajları bulunmaktadır. Kat maliki bu konutu satmak istediğinde işyeri tapulu olması nedeni ile kredi kullanılmamaktadır. Ancak nakit alımı söz konusudur.

İlanları Karşılaştırın