TAVAN ARASI NE DEMEK
  • 19-04-2018
  • 1,135 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TAVAN ARASI NE DEMEK

TAVAN ARASI NE DEMEK?

Bir yapının son katı ile çatısının arasında ki bölüme tavan arası denir. Bu bölümler genellikle depo olarak kullanılsa da günümüzde farklı tasarımları ile oda, çocuk oyun alanı, hobi odası olarak kullanılabilmektedir.  Özellikle yatak odası olarak dizayn edilmekte ve hoş bir mekan yaratılmaktadır. Bunun için yapı planının uygun olması gerekir. Henüz tasarım aşamasında iken tavan arasının ne amaçla kullanılacağı düşünülürse uygulaması ve kullanımı çok daha konforlu olmaktadır. Tavan arası boşluğunun değerlendirilebilmesi için yeterli ölçülere sahip olup olmadığı ve imar durumuna uygun olması araştırılır. Eğer uygunsa istenilen tasarımlar uygulanabilir.

Tavan arası, ister depo, ister oda, isterse hobi amaçla kullanılsın dikkat edilmesi gereken mevsim koşullarının olumsuz etkilerinden korunuyor olması gerekir. Bunun içinde tavan arası ısı yalıtımının yeterli olması gerekir.  Isı yalıtımı doğru yapılmış tavan arası yaz kış kullanıma elverişli olmaktadır.

Tavan araları binada ısı tasarrufuna da yardımcı olmaktadır. Isı aşağıdan yukarıya doğru yükseldiğinden tavan arası olmadığı binalarda ısı direk çatı ile karşılaşır ve kaybolur. Oysaki tavan arası olan binalarda alt katlardan çıkan ısı tavan arasında tutulmakta ve alt katların sıcaklığını muhafaza etmektedir.

Tavan arası tercih edilen mekana dönüştürülürken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Gün ışığı için tavan pencereleri hem ışık hem de havalandırma açısından önemlidir. Çatılar eğimli olduğundan pencerelerde bu eğimde olmaktadır. Bu yüzden çatı pencerelerinin detayları daha dikkatle oluşturulur. Su geçirmez olmaları ve kapama mekanizmaları son derece önemlidir.  Ayrıca sky light adıyla anılan çatı pencereleri yattığımız yerden direkt olarak gökyüzünü izlememize olanak sağlarlar. Çatı katı pencerelerinde perde yerine jaluzi ya da stor perdeler kullanım açısından çok daha konforlu olmaktadır.

İlanları Karşılaştırın