- 23-04-2018
- 1,163 Görüntüleme
- A +
- A -
TANIMA NEDİR
TANIMA NEDİR?
Tanıma sözlük anlamı anımsama ve hatırlamadır. Hukuk terimi olarak ise uluslar arası yasal düzenlemelerin doğurduğu karşılıklı sonuçlarıdır. Başka bir ülkede görülen mahkeme kararının Türkiye Cumhuriyeti yerel mahkemelerine yansıması ve kabul edilmesi tanınması anlamına gelmektedir. Bu kararın Türkiye Cumhuriyeti’nde kısmen ya da tamamen uygulanmasına da tenfiz denir.
Yabancı mahkemelerde verilen kararın Türkiye’ de etkili olabilmesi için hükmün yerel mahkemede tanınmış olması gerekir. Bunun içinde yabancı ülkede verilen mahkeme kararının Türkiye’ de geçerliliği için dava açmak gerekir. Bunun için gerekli belgeler, yabanci ülkedeki mahkeme kararının aslı, kesinleşme şerhi, apostil şerhi ve tüm bu belgelerin Türkçe tercümesidir.
APOSTİL NEDİR?
Yurtdışında verilmiş resmi belgelerin, mahkeme kararlarının resmi bir kurumdan verildiğini belirten işlemdir. Apostile, Lahey anlaşmasını imzalayan ülkelerden alınan kararlarda onay yerine geçmektedir. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarının belgelerinin de yabancı ülkede tanınması için apostile gerekmektedir. Türkiye’ de apostil şerhi, Valilik, kaymakamlık, Ağır Ceza, Adliye Encümeni veya Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından verilir.
BOŞANMA DAVALARINDA TANIMA VE TENFİZ
Yurt dışında açılan boşanma davaları sonucunda boşanmış Türk vatandaşları sadece o ülkede boşanmış sayılmaktadırlar. Türkiye’ de yasal olarak evli görünmektedirler. Türkiye’ de boşanmış sayılmaları için tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekir. Bunun için de Türkiye’ de Aile Mahkemeleri’ne başvurup dava açmaları gerekir. Yurt dışında yaşamaya devam eden boşanmış çiftlerin Türkiye’ de ikamet adresleri yoksa İstanbul, Ankara ve İzmir’de tanıma davası açmaları mümkündür. Tanıma ve tenfiz davasının hukuki prosedürlerinin hızlı olması açısından her iki tarafın avukatının tarafları temsil etmesi çok daha doğru olmaktadır.
Tanıma ve tenfiz davalarının sonuçlanması genellikle 1 hafta ile 3 ay arasında gerçekleşmektedir.