TAPUSUZ ARSAYI KURTARMA İHTİMALİ VAR MI
  • 15-09-2018
  • 1,397 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TAPUSUZ ARSAYI KURTARMA İHTİMALİ VAR MI

TAPUSUZ ARSAYI KURTARMA İHTİMALİ VAR MI?

Tapusuz arsa, genellikle miras durumlarında söz konusu olmaktadır. Bu gibi bir durum ortaya çıktığında neler yapılmalı ve nasıl bir yol izlenmeli? Miras, icra yada mahkeme kararı ile sahip olduğunuz arsa tapusuz çıkarsa izleyeceğiniz yolları aşağıda ki detaylı açıklamamızda bulabilirsiniz.

İmar Kanunu'nda Tapusuz Arsa Mevzuatı

Tapusuz arsa problemine, İmar Kanunu'nun 18. Maddesinde değinilmiştir. Kanun maddesine göre, korunması gereken yapıların harita ve diğer belgelerde belirtilmesi söylenmektedir. Bu madde doğrultusunda hak sahibi olunan alanın sınırlarının net çizilmesi mümkündür. Böylelikle hak sahibinin hakkı olan sınırlar belirlenmiş olur. Bu arsa üzerinde hak sahibi olan kişi ya da kişilerin kim olduğu netleşmemiş oluyor. Bunun için gerçek hak sahiplerinin tapusuz arsa için hak talebinde bulunmaları gerekiyor. Böyle bir durumda arsanın başka kayıtlarda ki durumuna bakılır. Başka kayıtlarda bir başka kişi üzerine tescilli olup olmadığı araştırılır.

Tapusuz Arsa için neler yapılabilinir?

Medeni Kanun’ un 705. Maddesine göre miras, icra, mahkeme kararı gibi durumlarla sahip olunan arsalar eğer tapusuz ise bunlar üzerine hak talep edilebilmektedir. Zilyetlik, tapusuz arsa üzerinde hak iddia etmede çözüm sağlamaktadır.  Bir arsayı uzun süredir kullanan bir kişi, o arsa tapusuna sahip olmasa bile hak talebinde bulunabilmektedir.

Hak talebinde bulunulan tapusuz arsa için farklı bir hak sahibi çıkmazsa hak talep eden kişinin adına tapu düzenlenmekte ve arsa tapusu hak talep eden kişiye verilmektedir. Eğer bu alan için farklı bir kayıtta başka bir hak sahibi görünüyor ise idari ve adli dava açılmakta ve belirsizlik hukuk yolu ile ortadan kalkmaktadır. Hak iddia eden kişi açılan davalarda haklı bulunur ise arsa tapusu o kişiye geçirilmekte ve arsanın sahibi olabilmektedir.

 

İlanları Karşılaştırın