Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler
  • 29-06-2018
  • 578 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler

Ege’de 6.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi ve vatandaşı yine hazırlıksız yakaladı. Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklamalara göre depremin merkezinde hissedilen şiddetin 7.0 olduğu belirtildi. Türkiye Aktif fay hatları üzerinde yer alan bir ülke ve yetkililer sürekli deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında uyarılar da bulunuyor fakat o an ki panik ile istenmeyen durumlar yaşanabiliyor.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) tarafından depremden sonra evde yapılması gerekenleri anlatan liste oldukça önemli. İşte bir deprem enkazı yaşandıktan sonra yapılması gerekenler!

1) İlk olarak kendinizin daha sonra olduğunuz yerdeki insanların yaralı olup olmadığını kontrol edin ve gerekli ilk yardımı yapın. Eğer nasıl müdahale edeceğinizi bilmiyorsanız kesinlikle müdahale etmeyin.

2) Depremden sonra bir çok insan evden ayakkabılarını giymeden ayrılıyor. Ama depremden dolayı sokaklarda oluşan cam kırıkları ve yıkıntılar ayaklarınıza zarar verir ve daha sonra büyük sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Evden çıkmadan önce kesinlikle hızlı bir şekilde ayakkabılarınızı giyin.

3) İçerisinde yer aldığınız bölgenin güvenli olup olmadığına dikkat edin.

4) Elektrik, su ve gaz ile çalışan tüm aletleri kapatın.

5) Sakin ve dikkatli bir şekilde bulunduğunuz yeri terk edin.

6) Binalardan, duvarlardan, direklerden, enerji hatlarından, üst ve alt geçitlerden, köprülerden, tünellerden mutlaka uzak olacak şekilde acık bir alan da bulunun.

7) Yetkili mercilerin yapmış olduğu hayati önem arz eden uyarı ve açıklamaları dikkate alın ve söylenenleri uygulayın.

8) Acil bir durum söz konusu değilse telefonunuzu meşgul etmemeye özen gösterin.

9) Evinize girmeden önce binanın hasar durumunu kontrol edin binaya her hangi bir hasar oluşmadığından emin olduktan sonra evinize girebilirsiniz.

10) Her an oluşabilecek olan sarsıntılara hazırlıklı olun.  

 

İlanları Karşılaştırın