PRİM YAPACAK KONUT YATIRIMI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR
  • 28-05-2018
  • 715 Görüntüleme
  • A +
  • A -

PRİM YAPACAK KONUT YATIRIMI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR

PRİM YAPACAK KONUT YATIRIMI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Emlak yatırımı yaparken konutun ilerleyen zaman içinde prim yapması oldukça önemlidir. Bu yüzden satın almak üzere seçim yaparken konutun prim potansiyeli göz ardı edilmemelidir. Bunun için iyi araştırmak ve uzun vadede prim yapacak konutu seçmek gerekir.

Prim yapacak konut seçiminde önemli kriterlerden biri de kira çarpanıdır. Konut piyasasındaki beklentileri fiyatlandıran kira çarpanı, düşük olursa uzun vadede konutun prim potansiyeli yüksek olmaktadır. Yapımı tamamlanmamış inşaat halinde bir konut almadan önce çevredeki emsal konut özelliklerine, kira getirilerinin ne kadar olduğuna, satış fiyatlarının ne kadar olduğuna dikkat etmek gerekir.

Site içinde ki bir konutun prim potansiyeli değerlendirilirken bazı önemli noktalar göz ardı edilmemelidir. Örneğin sitede yatırımcı sayısı fazla ise bu konutun ikinci satış fiyatının yükselmesine neden olacaktır. Sitelerde ki yönetim ve site aidatları prim potansiyelini etkilemektedir. Site aidatı fazla ise bu sitede bulunan konutların prim potansiyeli düşük olmaktadır. Projenin geç teslimi, teslimden sonra doluluk oranının az olması da prim potansiyelini düşürmektedir.

Konutun Özellikleri Primi Nasıl Etkiler?

Bir konutun prim yapabilmesi için banka kredisine uygun olması, kaliteli malzeme ve doğru işçilik, kat planının iyi olması gerekir. Deprem Yönetmeliğine uygun olması çok önemlidir.

Ayrıca konutun bulunduğu çevrede ki sosyo – kültürel olanaklar, ulaşım, çevre şartları prim potansiyeline direk etki etmektedir.

Konut alırken ileriye dönük hesap yapmak, araştırmak ve kira çarpanını iyi değerlendirmek gerekir. Konutun bulunduğu çevrede yapılması planlanan kamu alanları, yollar, sosyal olanaklar iyice araştırılarak uzun vadede getirisinin ne olacağı hesaplanmalıdır. Bunun içinde ciddi araştırma ve hesaplama önemlidir. İleride konutun değer kaybedip kaybetmeyeceği ve getirisinin ne kadar olabileceği ancak bu şekilde belirlenmektedir.

İlanları Karşılaştırın