MÜTEAHHİTE VERİLEN EVDE MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR
  • 28-05-2018
  • 1,568 Görüntüleme
  • A +
  • A -

MÜTEAHHİTE VERİLEN EVDE MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR

MÜTEAHHİTE VERİLEN EVDE MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında müteahhitler eski binaları yenileyerek daha sağlam ve güvenli binalar inşa ediyorlar. Ev ve arazi sahipleri taşınmazlarının değerlenmesi amacı ile binalarını müteahhitlere vermeyi tercih ediyorlar. Böylelikle hem taşınmazları yenilenmiş hem de maddi açıdan kazanç sağlamış oluyorlar. Ancak miras ortaklığı olan taşınmazların müteahhite verilerek yenilenmesinde bir takım anlaşmazlıklar ortaya çıkmaktadır.

Aileden kalan eski binaların yenilenmesi sırasında ne gibi anlaşmazlıklar yaşanıyor ve bunların çözüm yolları nelerdir?

Öncelikle mirasçıların haklarından bahsedelim.

Miras bırakan kişinin özel bir vasiyetnamesi yoksa eşi ve çocukları miras kalan taşınmaz üzerinde hak sahibi olmaktadırlar.  Mirasçıların taşınmaz üzerinde eşit hakları bulunmaktadır. Miras kalan taşınmazın müteahhite verilmesi durumunda taşınmaz üzerinde hakkı bulunan tüm mirasçıların onayı gerekmektedir. İçlerinden birinin itirazı durumunda taşınmaz müteahhite verilememektedir. İtiraz eden mirasçı hakkından feragat etse bile rızası olmadan taşınmazı yenilenmek üzere müteahhite vermek mümkün olmamaktadır.

MİRAS ORTAKLIĞI BULUNAN BİR EVİN İNŞAAT SÜRECİ NASIL İŞLEMEKTEDİR?

Öncelikle taşınmaz üzerinde hak sahibi olan mirasçıların ortak kararı şartı aranmaktadır. Bu karar alındıktan sonra anlaşma sağlanan müteahhit Belediye’ den inşaat izni almaktadır. Bu izni aldıktan sonra iki yıl içinde inşaata başlaması gerekir. Hak sahiplerinin haklarını ise 18 ay içinde vermesi gerekmektedir.

Müteahhitler genellikle kat karşılığı hizmet vermektedirler. Bu oran evin konumuna göre değişse de genellikle yüzde ellidir. Mirasçılar arasında mal paylaşımı yapıldıktan sonra bunun resmiyet kazanması için noter onayı gerekmektedir. Müteahhit kendi hakkını aldıktan sonra mirasçılara sözleşmede belirtilen şekilde taşınmazları teslim etmektedir. Mirasçı sayısından az taşınmaz verirse ya da taşınmazların özellikleri birbirlerinden farklı olursa bu daireler eşit olarak dağıtılamamaktadır. Bu gibi durumlarda daireler satılır ve para mirasçılara eşit olarak dağıtılır.

 

İlanları Karşılaştırın