Otopark Zorunluluğu Getirildi
  • 28-06-2018
  • 558 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Otopark Zorunluluğu Getirildi

“Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bina ve iş yerlerine otopark zorunluluğu getirdiklerini belirterek, “Herkes yeni bir plan yapıyorsa 1 daireye 1 otoparkı göstermek zorunda. Artık paraya çevirmek olmayacak” dedi.”

Bu durumda eski bina sahipleri neler yapacak, evler mi yıkılacak gibi sorular gündeme gelmektedir.

Böyle bir durum söz konusu olmamakla birlikte, eski hallerini devam ettirme hakları bulunsa da, iyileştirmeye yönelik alternatifler de üretilmektedir. Mesela, iki komşu bina yan yana gelip bahçe mesafeleri içinde kalan yerlerde otopark yapabileceklerdir. Ayrıca kullanılmayan eski binalarda otoparka çevrilebilecektir. Açık ya da kapalı olarak iki alternatifi bulunan bu durum özellikle iş merkezlerinin çoğunlukta olduğu bölgede oldukça rahatlatıcı olacaktır. Cadde üzerinde sırayla dizili dükkanlar varken birisi orada binası eskimişse veya değiştirmek istiyorsa onu yıkıp katlı otoparka çevirip girilen asansör sistemiyle çok rahat kullanabilir hale gelecektir.

Ancak asıl devrim niteliği taşıyan maddeler yeni binalarla ilgilidir. Öncelikle eskiden otoparkı bulunmayan yeni binalar inşa edilebilirken artık bu mümkün olmamaktadır. Daha sonra çıkan kararla her 3 daireye 1 araçlık otopark zorunluluğu gelse de bu durum da maalesef talepleri karşılamamaktadır. Artık hemen hemen her evde  bir araba sahibi bulunduğu için yeni gelen tasarı ile her daireye en az 1 araçlık otopark yapılma zorunluluğu bulunmaktadır. Eskiden belediyeye otopark yok gibi bir bildirimde bulunulduğunda paraya çevriliyordu ve bu şekilde toplanan paraların otopark yapımında kullanılması bekleniyordu. Yalnız bunun işlemediği ve belediyelerin bu paraları başka yerlere harcadığı da görülmektedir. Bunun için kaldırılan uygulama ile yeni tasarılar getirilmiştir. Alınan önlemlerle yol kenarlarına sıra sıra park etmiş arabaların trafiği aksatması durumunun ortadan kalkması hedeflenmekte ve çalışmalar bu yönde ilerlemektedir.

İlanları Karşılaştırın