Ortak alan Satın Almaktan Kaçının
  • 30-06-2018
  • 578 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Ortak alan Satın Almaktan Kaçının

Ortak alan Satın Almaktan Kaçının

Ortak alanların kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamada Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, daire sahiplerinin kendi gayrimenkullerinin bütün ortak yerlerine sözleşme verilmedikçe daire sahipleri arsadaki payları kadar mal sahibi sayılırlar ifadesi yer almıştır. Bunların yanı sıra ortak alan satışı için de bazı açıklamalarda bulundu.

"Günümüz yaşantısında bakacak olursak hepimizin kaldığımız apartmanda veya çalıştığımız ofiste çevremizdekilerle yaşadığımız sıkıntıların başında ortak alanlar ile ilgili paylaşımsızlık gelir."

Sayın Özelmacıklı bu tür ortak alanlarla ilgili karşılaştığımız sorunlar için apartmandaki “Sığınak, otopark, kömürlük, oyun ve spor alanları, teras çatılar ve çatı bahçeleri bunların dışında kalan bahçe ve boşluk alanları, daire sahiplerinin hepsinin kullanması gereken ve bireysel olmayan alanlardır. Eğer ortada bir sözleşme yoksa hiçbir daire sahibi kalkıp ortak alanlar için bireysel bir hak iddia edemez. Ana gayrimenkulün dışında kalan yerler içinde bu şart geçerlidir eğer ortaklaşmaya elverişli bir alan varsa ortada bunda her kat sahibi faydalanabilir.

Ortak Alan Satışı

Gayrimenkullerde gerekse bahçeli evler, depolu dükkanlar veya otoparkı, sığınağı ve kömürlüğü olan apartmanlar,  gibi yerlerin satışa konu olması kanuna aykırıdır. Bütün apartmanın oy birliği ile bile olsa ortak alanlardan herhangi birinin satılması veya kiralanması söz konusu bile değildir. Apartmanların birçoğunda ilk kat dükkan olarak inşa edilir lakin buralar ortak alan sayılmaz. Apartmanın garajı olarak kullanılıyorsa eğer apartmanın altı işte o zaman ortak bir alandan söz edilebilir.

Ortak Alanlar Artıyor

Yeni yönetmeliğe göre ortak alanlarda yeni düzenlemelerin olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Terasların çatılarında ağaç, çiçek gibi bitkilerin saksılarda ekilip çakıl ve toprakların dökülmesiyle binanın yapısına yenilik katacak ve artık bahçeler çatılarda olacak ve buralar ortak alan olarak kullanılacaktır." açıklamalarında bulundu.

İlanları Karşılaştırın