Hazır Beton Sektöründe Denetim Çok Önemli
  • 29-06-2018
  • 550 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Hazır Beton Sektöründe Denetim Çok Önemli

Hazır beton sektörünü bilimsel olarak analiz eden Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), açıkladığı Hazır Beton Sektör Raporu’nda, Türkiye için beton sektörü kalite denetim sisteminin önemini vurguladı. Hazır Beton Sektör Raporu Türkiye İstatistik Kurumu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi, ve Merkez Bankasının verileri doğrultusunda hazırlanmıştır. Raporun içeriğinde fiyat, rekabetçilik, büyüme performansları, sektörün beklenen gelişimi ve etki analizleri yer almaktadır.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye için ilk kez iktisadi olarak Hazır Beton Sektör Raporu hazırlanmıştır. Raporda 2009 yılında hazır beton sektöründe yaşanan krizin 2014 yılında aşıldığı bilgisi yer almaktadır. Üretimin girişim başına düşen payına bakıldığı zaman sektörde kısa süre içerisinde büyüme sağlanabileceği, bu durumun ise üreticiler için sorun teşkil ettiğine dikkat çekilmektedir. Hazır beton sektörü inşaat sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelerden derinden etkilenmektedir. Ayrıca hazır beton sektöründe yaşanan dalgalanmalar, inşaat sektörüne oranla daha derindir. 2010 yılı sonrasında ciddi miktarda artan üretime karşın hazır beton fiyatlarında daha sınırlı bir artış yaşanması dikkat çekmektedir. Ayrıca girişimci sayısının da artması ile birlikte hazır beton fiyatlarının sınırlı artmasına neden olmaktadır.

Yapılan analizler sonucunda raporda hazır beton sektörünün 2018 yılında, her sene yaklaşık yüzde 10 bir artış göstererek 20 milyar lira ciro yapılmış olması gerektiği vurgulanıyor. Fakat hazır beton sektörünün kârlılığı incelendiği zaman 2006-2014 yıllarının tamamında imalat sanayi ortalamasının yüzde 41 altında olduğu belirtilmiştir. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörü piyasasındaki başarısızlığın engellenebilmesi ve piyasada sağlıklı bir rekabet ortamı yaratabilmek için, tüm hazır beton üreticilerini kapsayacak kalite bir denetim yapılması gerektiğini belirtti.

İlanları Karşılaştırın