Kiracıların Dikkat Etmesi Gerekenler
  • 25-06-2018
  • 536 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Kiracıların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kiracıların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kimi zaman ev alma durumu olmadığı için, kimi zaman da çalışılan bölgeye yakınlık, iş dolayısıyla şehir ya da bölge değiştirme ya da daha büyük ya da küçük bir eve ihtiyaç duyulduğu için ev kiralamada tercih edilen yöntemler arasında bulunmaktadır.

Peki bir ev kiralarken, kiracıların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Öncelikle kiralık ev araştırmasına girerken gerçekten ihtiyacınız olan kriterlerin neler olduğunu iyi belirlemelisiniz. Kaç odalı bir eve ihtiyacınız var? Eşyalarınız az mı? Çok mu? Kiralamayı düşündüğünüz evin lokasyonu sizin için ne kadar önemli? Ve tabi ki bütçeniz ne kadar?

Bazı evler ev sahibinden kiralanırken, bazı evler emlakçı aracılığıyla kiralanabiliyor. Bazı evlerde ev sahipleri tek depozito bedeli talep ederken bazılarında ise iki kira bedeli depozito talep edebiliyor. Öncelikle ev aramaya başlamadan ilk yapılması gereken bütçenizi tam olarak belirlemenizdir. Bazen evi bakarken, bütçenizin üstünde evleri görüp beğenmeniz yanlış kararlar vererek daha sonradan zorlanmanıza sebep olabilmektedir.

Yeni yaşayacağınız evi seçtiniz ve sıra ev sahibinizle bir sözleşme imzalamaya geldi. Bu aşamada yapacağınız sözleşmenin her maddesini atlamadan okumanız gerektiğidir. Gözünüzden kaçan herhangi bir madde sonradan mağdur olmanıza sebep olabilir. Örneğin, ev sahibi sözleşmede oturma sürenizi 1 yıl olarak mı belirtti yoksa daha fazla mı? Evin demirbaşları var mı? Varsa bunlar kullanılır halde mi ve arıza durumlarında ev sahibinin yükümlülükleri nedir? Bu ve benzeri maddeleri incelemeniz gerekmektedir.

Aslında tüm bunlardan önce sözleşmeyi karşılıklı olarak imzaladığınız kişinin kesinlikle ev sahibiniz ya da vekalet verdiği bir kişi olması gerekmektedir. Aksi taktirde sözleşmenizin bir geçerliliği olmayacaktır. Eğer ev sahibiniz kirayı elden almayı talep ederse ödemeleri banka yoluyla yapmak istediğinizi belirtmelisiniz. Çünkü banka yoluyla yapılan ödemeler sizi güvence altına almaktadır ve eğer ev sahibiniz elden kira almak istiyorsa bunun bir suç olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

İlanları Karşılaştırın