Kimler Emlakçılık Yapamayacak
  • 28-06-2018
  • 604 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Kimler Emlakçılık Yapamayacak

Sektörde görüşmeleri hala devam etmekte olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ev alım, satım ve kiralama ticaretiyle ilgili yeni düzenlemelerini sizin için araştırdık.

Affedilse dahi kasten işlenen bir suçtan hüküm giymiş, konkordato ilan etmiş veya iflas etmiş kişiler, yeni düzenlenen taslağa göre emlak danışmanlığı yapamayacaklardır. Ancak bu durumda hüküm giymiş kişilerin toplumdan dışlandığı ve onların da topluma kazandırılması gerektiği belirtilmektedir. İflas etmiş kişilere de bu hakkı tanımayan tasarının sektörü de zora sokacağı düşünülmektedir.

Yine görüşülen bir diğer madde ise ruhsat alma zorunluluğudur. Yasanın 21. Maddesine göre gayrimenkul ofisleri artık ruhsat almak zorundadır.  Ayrıca işçi sağlığı, havalandırma şartları, eğitim şartları da görüşmeler arasında yer alan maddeler arasındadır.

Öte yandan tasarıda yer alan kasten işlenen bir suçtan hüküm giymiş, konkordato ilan etmiş veya iflas etmiş kişilerin, gayrimenkul danışmanı olamayacağı hükmünün oldukça ağır olduğuna dikkat çekilmektedir. İflas ve Konkordato, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş müessese ve haklardır. Ticaret yapan herkesin iflas veya konkordatoya uğrama riski vardır. Bunun emlak danışmanı olamama konusunda bir engel teşkil etmediği düşünülmektedir. İflas etmiş bazı kişilerin para ile ilgili bazı meslekleri icra edemedikleri doğrudur ancak gayrimenkul danışmanlığı böyle bir meslek değildir. Hüküm giymiş kişilerin bu mesleği yapmamasına dair belirtilen maddeler için de herhangi bir suçtan hüküm giymiş insanları toplumdan soyutlamak onların hayatlarını zorlaştırmak demektir yorumu yapılmaktadır.

Maddelerin yeniden elden geçirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Ruhsat alma zorunluluğu, hüküm giymiş kişilerin bu mesleği yapamama durumu, iflas etmiş ya da konkordato ilan etmiş kişilerin bu meslekten men edilmesi kabul edilebilir maddeler olarak görülmemektedir. Önümüzdeki günlerde bu tartışmaların sonuçlanacağını ve daha kullanılabilir tasarıların yerine geleceğini düşünmekteyiz.

İlanları Karşılaştırın