KAT MÜLKİYETİ NEDİR?
  • 11-03-2018
  • 718 Görüntüleme
  • A +
  • A -

KAT MÜLKİYETİ NEDİR?

KAT MÜLKİYETİ NEDİR?

İnşaatı tamamlanmış bir binanın kullanılabilir durumdaki bağımsız bölümleri üzerinde maliklerin mülkiyet hakkına kat mülkiyeti denir.

Bir daire, ofis, dükkan vb taşınmaz inşaat sırasında alınır ise tapudan kat irtifakı alınır. Yapı henüz tam bitmediğinden arsa payını içeren kat irtifakı ile inşaat süresinde tapunuz olmuş olur.

634 sayılı Kat Mülkiyeti kanunu çerçevesinde ancak yapının tamamlanıp, iskan belgesi alındıktan sonra kat mülkiyeti kurulabilir. İskan belgesi ile yapının imar ve yapım kurallarına göre tamamen bittiği tescillenir. Bu aşamadan sonra kat irtifakı tapunuz kat mülkiyeti tapusu şeklinde düzenlenir. Kat irtifakı ile inşaatın yapıldığı arsa üzerindeki mülkiyet, kat mülkiyeti şeklinde düzenlenir. Pratik olarak kat irtifakında taşınmazın cinsi arsa iken bu tapuda düzeltilir ve arsa yerine bina yazılır. Böylece sahip olduğunuz taşınmaz ile birlikte ana binadaki tüm ortak alanlar ve eklentiler üzerindeki mülkiyet hakkınız tapudan tescillenmiş olur. Kat mülkiyetine sahip kişilere kat maliki denir.

Normal işleyişte kat irtifakından, kat mülkiyetine geçiz sürecinden inşaatı yapan müteahhit sorumludur. Kat mülkiyetine geçiş için tüm inşaat işlerinin eksiksiz bitirilip imar müdürlüğünün onayı ile iskanın alınmış olması gerekir. Bu işlerde müteahhit iskan başvurusunu yapmak, masraflarını, karşılamak sorumluluğu altındadır. Müteahhitin bir şekilde işi yarım bırakması, ölüm gibi özel durumlarda mal sahipleri ortak bir dilekçe vererek iskan ve kat mülkiyeti işlemlerine başlayabilirler. İskan ve dolayısı ile kat mülkiyeti bireysel başvuru ile yapılamaz. Tüm hak sahiplerinin ortak girişimi olmak zorundadır.  

Yeni ev alımlarında inşaatın bulunduğu aşamaya göre kat irtifakı veya kat mülkiyetine sahip olmak önemlidir. Örneğin bankalardan konut kredisi alabilmek için bu tapular mutlaka gereklidir. Bazı satılık ilanlarında krediye uygundur yazısı görürüz. Bunun anlamı kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu vardır anlamına gelir.

İlanları Karşılaştırın