İstanbul’ Da Hangi Semtler En Kısa Sürede Amortisman Sağlar
  • 03-08-2018
  • 627 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İstanbul’ Da Hangi Semtler En Kısa Sürede Amortisman Sağlar

İstanbul’ Da Hangi Semtler En Kısa Sürede Amortisman Sağlar

Amortisman genel bir tanım olarak duran varlıklardaki zaman içinde, teknolojik ve fiziki eskime nedeni ile ortaya çıkan değer eksilmesidir.  Amortismanın konutlarda kullanımı ise küçük farklarla benzer olarak kullanılır. Yeni bir yapının ekonomik kullanım değerinin zaman içinde eskimesi sonrası ilk alınan fiyata göre kendini tamamen geri ödediği zaman olarak kullanılır. Bir yapıyı alırsınız ve geçen zaman içinde bize sağladığı kullanım değeri kendini geri öder.

Tabii ki amortisman süresinin kısa olması yatırımın karlılığının önemli bir işaretidir. Demek ki bina talep görmüş ve kullanım değeri yüksek olmuştur. Yapıya ödediğimiz para daha kısa zamanda bize geri dönmüştür.  Amortisman değerinin yüksek olduğu yerler genelde büyük kentlerde, endüstrinin hızlı geliştiği yerleşim bölgelerinde ve turizme açık yerleşimler sayılabilir. Bu gibi yerlerde amortisman süresi daha kısadır. Burada binalara olan talep e kira getirisi daha yüksektir.

İstanbul özelinde durum istisnaları bir yana bırakır isek Avrupa yakasında daha kısa amortisman süresine sahiptir. Talep bu bölgede daha yüksek kiralar daha fazladır.

Ülke genelinde 18.5 yıl olan amortisman süresi İstanbul da ortalama 17.5 yıla düşmektedir.  Bu süre Avrupa yakasında bile bölgeye göre değişim göstere de 13 - 14 yıla kadar düşebilmektedir.  Esenyurt, Bayrampaşa gibi yerlerde 16 yıl civarında olan amortisman süresi yine aynı yakadaki Şişli, Bakırköy gibi bölgelerde 13 yıla kadar düşebilmektedir.

İstanbul Anadolu yakası da ülke ortalamasının altında amortisman süresine sahiptir. Sultanbeyli, Ümraniye’nin bazı bölgelerinde 16 yılı bulan bu yakada Kadıköy, Kartal, Kurtköy gibi bölgelerde amortisman süresi 13 - 14 yıla kadar inebilmektedir.

Amortisman süresine sadece bulunulan bölge değil proje kapsamı, ulaşım ve sağlık, eğitim gibi hizmet olanaklarının yakınlığı faktörleri büyük öneme sahiptir.

 

İlanları Karşılaştırın