Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmeli
  • 02-08-2018
  • 703 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Ülkemizde yatırım yapmak isteyenler en çok gayrimenkul almaya yönelmektedirler. Bunun nedeni uzun vadede gayrimenkulün değerlenerek yatırımcısına kazanç sağlamasıdır. Ev, dükkan arsa, arazi gibi gayrimenkulleri satın alırken problem yaşamamak ve kazanç sağlaması açısından öncelikle araştırma yapmak gerekmektedir. Gayrimenkul alım ve satımında özellikle arsa tapusunun hisseli olup olmadığını bilmek gerekir.

Hisseli Arsa Nedir?

Hisseli arsa, tapusunda birden fazla hak sahibinin olduğu arsadır. Arsa satışında tüm hak sahiplerinin onayı gerekmektedir. Ancak bu şekilde satışı gerçekleşebilir. Bu ortak karar sağlanamazsa arsanın tümünün satışı gerçekleşmez. Arsada hissesi olan hissedar sadece kendi hissesini de satabilir. Kanuna göre böyle bir durumda hissedar diğer hissedarlara bu satışı sunmalıdır. Çünkü öncelikli alım hakkı diğer hissedarlarındır.  Buna şufa hakkı denmektedir.

Hisseli Arsa Alım-Satımında En Önemli Bir Detay

Hisseli arsa satın almak isteyen kişilerin bilmesi gereken önemli bir detay, şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağıdır. Hissesini satmak isteyen hissedara, diğer hissedarlar almak istemediklerine dair yazılı beyanda bulunsalar bile şufa hakları ortadan kalkmaz. Bu da satış gerçekleştikten sonra diğer hissedarların veya varislerinin şufa haklarını kullanmak istemeleri durumda problemlere yol açmaktadır. Diğer hissedarlar satış iptali isteyebilmekte, hisseli arsaya alan kişiye parasın ödeyerek hisseyi geri alma ya da 2 yıl içinde dava açma hakkına sahiptirler.

Hisseli Arsa Alırken Tapu Sicil Müdürlüğü’nde ve Noter’de Yapılacak İşlemler

Her şeye rağmen hisseli tapulu arsa almaya karar verirseniz öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ve notere başvurarak alacağınız arsanın bölümünü ve sınırlarını belirlemeniz yararınıza olacaktır. Böylelikle satış sonrası sorun yaşamamış olursunuz.

Diğer hissedarların şufa hakkı davası açmaları durumunda da bir avukattan destek almanız doğru bir hareket olacaktır.

 

İlanları Karşılaştırın