İpotekli Konut Satışlarına Dikkat Edin
  • 30-06-2018
  • 615 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İpotekli Konut Satışlarına Dikkat Edin

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, günümüz koşullarında uygun faiz oranları ile konut sahibi olmanın artık daha kolay olduğunu belirterek bu durumun ipotekli konut satışları payının giderek daha fazla olduğunu söyledi.

Özelmacıklı, Türkiye'de ki ipotekli satışların sayısındaki artışlarla ilgili bazı değerlendirmeler yapmıştır.  Erken bir yaşta geleceğiniz için konut sahibi olmak uygun faiz oranlarıyla mümkün görünse de aslında ipotekli satışlarla ortaya çıkan bu alışveriş hem alıcıyı hem de satıcıyı riske atıyor.

Alıcıların Kredilerini Teyit Etmesi Önemli

Özelmacıklı, Ev sahibi olmak isteyen vatandaşın tapu işlemleri için banka tarafından tahsis edilen ipotek miktarının çoğu zaman gerçeği yansıtmadığı ve bunun için kesinlikle dikkatli olması gerektiğini söylemiştir. Çünkü satıcı taşınmazını alıcıya konut kredisi ile devredecek ise elinde alıcıya verilecek olan kredi tutarını belirleyen bir belge olmalıdır. Eğer elinde bu belge yok ve bankaya gidip parasını almak isteyen alıcı satıcıyla konuştukları paradan az bir miktarda ödeme alırsa ve talep ettiği para ipotek belgelerinde yer almıyorsa işte o zaman sadece satıcının sözüne itimat etmek alıcı için büyük risk taşır.

Önce Satış Yapılacak Daha Sonra Kredi Kapatılacak

Kredi ile satın alınmış olan gayrimenkullerin satışlarında alıcı için gayrimenkul satışından önceki kalan borcun bankaya ödemesinde de büyük bir oranda risk taşıdığını belirten Özelmacıklı, “Öncelikle kredi aldığınız bankadan borç kapama yazınızı alın  ve satıcının gerçek borcu öğrenilmelidir. Daha sonra ise ipotekli olarak satışın yapılıp aradaki farkın satıcıya ödenmesi gerekir. İpotekli bir gayrimenkulün, başka birine ipotek borcu ile birlikte satılması mümkündür. Daha sonra gayrimenkul alıcısı tarafından bankaya ilgili borç ödenmelidir” şeklinde konuştu.

TÜİK verilerine göre ipotekli konut satışları geçen yıla oranla % 17.8 artmıştır.

  • Etiketler

İlanları Karşılaştırın