- 02-08-2018
- 721 Görüntüleme
- A +
- A -
Ev Alırken Ortaya Çıkabilecek Görünmeyen Masraflar
Alacağımız evin pazarlığı yapıldı ve bir fiyat üzerinde anlaşıldı. Ancak bir eve tamamen kullanılabilinir şekilde sahip olabilmek için bazı harcamalara ve masraflara daha ihtiyaç olacaktır.
Eğer ev alırken banka kredisi kullanıyor isek bu durumda banka kredi masrafları ve kredi geri ödemeleri söz konusu olacaktır. Genelde uzun vadeye dağılan bu geri ödemeler üzerindeki faizleri ve banka masrafları şeklinde cebimizden çıkacaktır. Sadece kredi geri ödemesi değil bankadan kredi çekimi sırasındaki dosya bedeli, DASK, ekspertiz ücreti ile hayat sigortası masrafı kredi almanın ek maliyetleridir.
Ev alırken emlakçıya ödenmesi gereken komisyon akıldan çıkmamalıdır. Emlakçıya alıcı olarak ödenmesi gereken ve genelde %3 oranındaki komisyon sizin yüklenmeniz gereken bir bedel olacaktır. Bazen karşılıklı anlaşma ile bu oranda indirimler olabilse de bu komisyon bedelini hatırlamak gerekir.
Noter masrafları ev alırken zorunlu olarak ödediğimiz bir bedeldir. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında ödenen bu bedel yasal zorunluluktur. Daha az noter masrafı ödemek için satış bedelini düşük göstermek uzun vadede yaratabileceği ciddi cezalar yüzünden hiçbir zaman önerilmez.
Aldığınız ev sıfır bile olsa zevkinize göre bazı değişiklikler ve ilaveler yapmak isteyebilirsiniz. Bu ilk başta göz önüne pek alınmayan bir kalemdir. Ama alınan ev 2. el ise bu kez evin eskilik durumuna göre çok ciddi tadilat ve dekorasyon masraflarınız olacaktır. Duruma göre elektrik ve su tesisatının, yenilenmesi kombi ve ısıtma tesisatları, seramik, sıva, boya işleri kalemlerine ciddi bir harcama yapmak zorunda olabilirsiniz.
Ayrıca beyaz eşyaların ve vitrifiye değişimleri ciddi miktarlar tutabilir. Yeni evinizde evinize uygun bazı eşyaları değiştirmek isteyebilirsiniz ve bu kalemlerde ayrıca cebinizden çıkacaktır.
Yeni evinizi aldığınızda o eve ait elektrik, su gaz ve internet gibi gerekli abonelikler içinde ödemeler yapmamız gerekecektir.
Emlak ve çevre temizlik vergileri, deprem sigortası ve diğer sigortalar bundan sonrasında düzenli olarak ödemeniz gereken bir ödeme kalemleri olacaktır.