- 08-03-2018
- 815 Görüntüleme
- A +
- A -
GAYRİMENKUL NEDİR?
GAYRİMENKUL NEDİR?
Menkul, bir yerden başka bir yere taşınabilen mallara verilen isimdir. Gayrimenkul malın taşınamaz olduğu anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Arazi, konut, arsa, tarla, bahçe gibi ekonomik değeri olan, nakde çevrilebilen ancak taşınması mümkün olmayan mallar gayrimenkul olarak adlandırılır.
4721 sayılı Medeni Kanunu’nun 704. Maddesinde gayrimenkulün tanımı şu şekilde yapılmıştır. ”Taşınmaz mülkiyeti kapsamında yer alan araziler, tapu siciline ayrı bir sayfaya kayıt edilmiş haklar ile kat mülkiyeti kütüğünde yer alan bağımsız bölüme sahip kayıtlar” gayrimenkuldür. Bu kanuna göre gayrimenkul mülkiyetinin konusu, araziler, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kayıtlı bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğünde kayıtlı bağımsız bölümlerdir.
GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK
Gayrimenkul değerleme, gayrimenkulün ve bağlı hakların belli bir zamanda değerinin tespit edilmesidir. Gayrimenkule yapılabileceği gibi henüz proje aşamasında olan taşınmazlar içinde yapılabilmektedir. Gayrimenkul değerleme şirketlerini Sermaye Piyasası Kurulu yetkilendirmekte ve denetlemektedir. Gayrimenkul değerleme faaliyeti uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Gayrimenkul değerleme uzmanları bağımsız, tarafsız ve objektif verilere dayanarak gayrimenkulün değerini belirlerler. Bu yüzden 4 yıllık Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun ve en az üç yıl deneyimli olmaları şartı aranmaktadır.
GAYRİMENKUL DEĞERLEME RAPORLARI
Gayrimenkulün türüne göre değişiklik gösteren 10 – 80 sayfa arasında uzmanlar tarafından hazırlanmış raporlardır. Satış işleminden önce gayrimenkulü alacak taraf lehine olası çıkabilecek sorunları göstermektedir.
Değerleme raporları, banka kredi aşamalarında, miras paylaşımlarında, boşanma davalarında, şirketlerin duran varlıklarının değer tespiti için, eskiye dönük değerin tespiti için, kentsel dönüşümde gayrimenkulün mevcut ve yeniden yapıldığında ki değerleri belirlemek için, alım ve satımlarda değer ve hukuki durum tespiti için gereklidir.
Gayrimenkul değerleme raporlarının çıkarılması, gayrimenkulün türüne ve müşterilerin beklentilerine göre değişmektedir.