Evin Gerçek Değerini Bulmanın 8 Yolu
  • 24-06-2018
  • 589 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Evin Gerçek Değerini Bulmanın 8 Yolu

Evin Gerçek Değerini Bulmanın 8 Yolu

Satın alacağınız ev karşılığında ödediğiniz para miktarının evin gerçek değeri olup olmadığını önceden araştırmanız gerekir. Zira satın aldığınız eve değerinden fazla ücret ödemek zorunda kalmış olabilirsiniz. Bu yöntem değer araştırması olarak bilinmektedir ve evin satış değerinin gerçeğe ne kadar yakın ve sübjektif olduğunu belirtir. Evin değerine nesnel bir bakış sergilemek için dışarıdan bakışın sağlanarak önemli karşılaştırmaların yapılması gerekmektedir. Evin değerini belirleme de en pratik yöntem evin aylık kira bedeline göre gerçek değerinin hesaplanmasıdır.

Bir gayrimenkulün kira bedeli, o gayrimenkulü satın alacak kişiye kazandıracağı bedeldir. Bu yüzden kira bedeli ele alındığında kira çarpanı da kullanılarak evin gerçek değeri belirlenmektedir. Basit olarak düşünülecek olursa, kira bedelinin yüksek olması evin değerini arttırmaktadır fakat kira bedelinin düşük olması evin değerini düşürmektedir. Türkiye gayrimenkul piyasasında kira çarpanı değeri ortalama 214 ay kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Gayrimenkulün gerçek değerini hesaplamada kira çarpanı oldukça önemli bir değerdir. Genel olarak konutlar için ise 20 yıl, iş yerleri için ise 15 yıl civarında bir değerin çıkması gayrimenkul değerinin daha gerçekçi olduğunu ortaya koymaktadır.

Gayrimenkulün gerçek değerini öğrenmek için kullanılan bir diğer yöntem ise kıyaslama yöntemidir ve genellikle halk arasında kullanılır. Kıyaslama yönteminde evin gerçek değeri belirlenirken evin konumu göz önüne alınmaktadır. Aynı şekilde evin muadil konutlar ile karşılaştırılması da kıyaslama yöntemidir. Bu yöntemle evin gerçek değeri hesaplanabilir. Konut değerinin belirlenebilmesi amacıyla farklı yöntemlerin kullanılabilir, ayrıca evin fiziksel özellikleri ve avantajlı özellikleri de değerlendirilmektedir. Evin bulunduğu ilçe, mahalle, dairenin yaşı, dairenin yer aldığı kat, ulaşım kolaylığı, binanın havuz, asansör özelliği,  evin manzarası veya ısıtma imkanları da evin gerçek değerini belirlemede önemlidir.

İlanları Karşılaştırın