Çılgın Proje Nereden Geçiyor
  • 24-06-2018
  • 1,388 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Çılgın Proje Nereden Geçiyor

İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Kanal İstanbul projesi 2011 yılında çılgın proje olarak lanse edilmiştir. Gerçekleştirilecek bu projenin güzergahları belirlendi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan yaptığı açıklamada proje güzergahını Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirledi. Kanal İstanbul koridorunun gerçekleştirilmesi ile birlikte bir ada ve iki farklı yarımada ortaya çıkacaktır. İstanbul’un ticari merkezi olarak bilinen Avrupa Yakası’nda yer alan 19 ilçe koridorun doğusunda yer almış olacaktır. Kanal İstanbul koridorunun batı tarafında ise 6 ilçe kalmış olacaktır.

Kanal İstanbul projesi güzergahı için 5 farklı alternatif tespit edilmiştir. Bu alternatif alanlarla ilgili çalışmalar yapılırken, hassasiyeti bulunan alanlar, risk alanları, maden alanları, su kaynakları, sit alanları, yeraltı ve yer üstü kaynakları göz önünde bulunduruldu. Detaylı olarak yapılan incelemeler sonrasında en uygun güzergah olarak Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu hattı tespit edilmiştir. Marmara Denizi ile Küçükçekmece Gölü’nü ayıran bölüm ise projenin başlangıç güzergahı olarak belirlenmiştir ve proje devamında Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçecek. Bu güzergahın devamında ise Sazlıdere baraj havzası yer almaktadır. Daha sonra proje Terkos mahallelerine yakın olan Terkos Gölü’nün Karadeniz kısmında bitmiş olacaktır. Proje bitiminde Marmara ve Karadeniz suları birbirine bağlanmış olacak ve Karadeniz dolaylı yoldan Akdeniz ve Ege’nin bağlantısını da sağlamış olacaktır.

Çılgın proje olarak nitelendirilen Kanal İstanbul projesi en çok Başakşehir, Arnavutköy ve Küçükçekmece ilçelerini etkilemektedir. 45 kilometre uzunluğuna sahip koridorun 28,6 kilometresi Arnavutköy’den, 7 kilometrelik hattı, Küçükçekmece’den geçmektedir. Bu sebeple proje aynı zamanda emlak sektörü ve gayrimenkul piyasasında da hareketliliğe yol açmıştır. Hareketlilikten en çok etkilenen ilçe olan Arnavutköy’ün proje öncesi konutların metre kare satış fiyatları ile şu anki fiyatları arasında ciddi bir fark görülmektedir.

İlanları Karşılaştırın