Evimizi Kiralamalı mı Yoksa Satmalı mıyız
  • 25-06-2018
  • 504 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Evimizi Kiralamalı mı Yoksa Satmalı mıyız

Evimizi Kiralamalı mı Yoksa Satmalı mıyız?

Zamanında çok severek bir ev aldınız ancak artık orada yaşamak istemiyor musunuz? Ya da ihtiyaçlarınız değiştiği için artık satın aldığınız evde yaşamanız mümkün görünmüyor mu? Bu durumları yaşayan kişilerin çoğu zaman düşündüğü ilk sorun artık yaşamayacağı evi nasıl değerlendirmesi gerektiğidir. Bir evi satmak mı yoksa kiralamak mı daha karlıdır, bu makalemizde sizlere bu iki alternatifle ilgili fikirler sunacağız.

Öncelikle yapmanız gereken ilk şey bulunduğunuz bölgedeki evlerin kiralık ve satılık piyasa değerlerini araştırmak olacaktır. Sahibi olduğunuz evin bulunduğu semtte kiralar ne kadar? Ve elinize geçecek miktar sizin için tatminkar bir gelir mi buna karar vermeniz gerekmektedir. Bu durumda evinizin kiralanabilir durumda olup olmadığı da önemli bir kriterdir. Evinizi kiralamadan önce tamir edilmesi gereken alanları çoksa ve size büyük bir masraf çıkartıyorsa, evinizi kiralamanız size bir fayda sağlamayacaktır. Tüm evi tadilattan geçirmeniz gerekiyorsa ve yüksek bedellere ev kiralanan lokasyonlardan birinde değilseniz evinizi kiraya vermeniz mantıklı olmayacaktır. Bunun dışında evinizi sattığınız zaman ne kadar kar elde edeceksiniz bunu hesaplayabilirsiniz. Evinizi kaç sene önce ne kadara almıştınız ve geçen zaman içerisinde eviniz ne kadar değerlenmiş? Bunun hesabına göre satış yapmanız gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz. Ev elinizde kaldığında ve kiralanamadığı taktirde vergilerini ödemeniz sizin için maddi bir külfet mi ve karşılarken zorlanacak mısınız bu da önemli kararınız açısından önemli bir kriterdir.

Bir de çoğu zaman gözden kaçan bir durumdan bahsetmek isteriz. Ev satış değerlerinin ve kira değerlerinin artıp azaldığı dönemler bulunmaktadır. Ani karar vermeden doğru zamanı belirleyerek yapacağınız satıştan daha yüksek kar elde edebilir, ya da evinizi doğru zamanda daha yüksek bir fiyata kiralayabilirsiniz. 

İlanları Karşılaştırın