Ev Sahibi Kirayı Elden Alabilir mi
  • 26-06-2018
  • 667 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Ev Sahibi Kirayı Elden Alabilir mi

Ev Sahibi Kirayı Elden Alabilir mi?

Kira kontratlarında yapılan anlaşmaya göre, kiraladığınız evin bedelini, ev sahibine aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak ödemeniz gerekmektedir. Genellikle aylık ödeme şeklinde anlaşılan bu bedeli hangi ödeme yöntemiyle ödemelisiniz? Kirayı elden ödemek güvenli midir? Bu yazımızda sizler için bu soruları irdeleyeceğiz.

Kirayı elden ödemek mümkün müdür?

Eğer kiraladığınız konutun kira bedeli 500 TL’nin üstündeyse, bu kira bedelinin banka kanalı ile ödenmesi gerekmektedir. Üstelik banka kanalı ile ödeme yapmak sizi güvence altına almakta ve kanıt niteliği taşımaktadır.  Bankanızdan kira ödemesi sonucunda kesinlikle dekont alın ve bunları saklayın. Elden ödeme durumunda ev sahibiniz dilerse hiç kira ödemediğinizi iddia ederek sizi zor durumda bırakabilir. Bu duruma düşmemek için ödemelerinizi banka kanalıyla yapmalısınız.

Kira bedeli 500 TL üzerinde olan bir evin sahibi iseniz ve kiranızı elden almak istiyorsanız, %5 usulsüzlük cezası ödemek zorunda kalacağınızı unutmamalısınız. Burada minimum ceza bedeli de 250 TL olarak belirlenmiştir. Eğer kiraladığınız gayrimenkul konut olarak kullanılmaktaysa bu ceza sadece ev sahibine kesilirken. Kiralanan gayrimenkulün dükkan ya da iş yeri olması durumunda bu cezalar hem dükkan sahibine hem de kiracıya kesilmektedir. İş yeri kirasının elden ödenmesi durumunda ise ceza 250 TL ile 1000 TL arasında belirlenmektedir. Bu miktar kiracının defter tutma durumuna göre belirlenmektedir.

Ev sahibiniz kirayı elden alma konusunda ısrarcıysa, usulsüzlük cezaları hakkında bilgilendirme yaparak uzlaşmaya varabilirsiniz. Çünkü banka kanalı ile yapacağınız her ödeme sizi garanti altına alırken aynı zamanda ev sahibinizi de ceza durumundan kurtarmaktadır.  Üstelik siz dekontlarınızla ödeme itirazları durumunda hak talep edebilirsiniz. Eğer ev sahibiniz banka yoluyla ödeme yöntemini kabul etmiyorsa vergi dairesine gidip, ihbarda bulunarak hakkınızı koruyabilirsiniz.

İlanları Karşılaştırın