EV ALMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORMANIZ GEREKEN 5 SORU
  • 27-08-2019
  • 632 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EV ALMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORMANIZ GEREKEN 5 SORU

EV ALMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORMANIZ GEREKEN 5 SORU

Herkes kendi evinin sahibi olmak ister. Eğer hazırda nakit bir para yoksa günümüz şartlarında ev almak oldukça zordur. Uzun vadeli krediler ile ev sahibi olarak bütçenin zorlanması söz konusu oluyor. Ya da para biriktirme yoluna giderek ev sahibi olana kadar sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Sonuçta ev almak her şart altında sevindirici olsa da ev alırken yapılan hatalar geri dönüşü olmayan zorluklara neden olabiliyor. O halde yapılması gereken nasıl bir eve ihtiyaç olduğunun belirlenmesi, yaşam tarzı ve ileriye dönük planlar gözden geçirilmelidir. Bunun içinde kendinize sormanız gereken soruları sormanızda fayda olacaktır. Bu sorular;

Bütçem bu eve uygun mu? 

Bir ev almak istiyorsunuz ancak bütçeniz sınırlı. Böyle bir durumda bütçenize uygun ev aramak yerine kriterlerinizi esnetirseniz ileride maddi sıkıntı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden bütçenizi aşmadan ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir ev aramanız çok daha doğru olacaktır. İhtiyaçlarınız neler ve bütçeniz ne kadar? Bu soruların yanıtları sizi en doğru eve yönlendirecektir.

Bu evde yaşarken çocuk sahibi olmayı düşünüyor muyum? 

Yalnız yaşayan biriyseniz küçük bir ev almak size mantıklı gelebilir. Ancak aile kurmaya ve çocuk sahibi olmaya yönelik planlarınız varsa aldığınız bu küçük ev size ileri de yetersiz gelecektir. Bu yüzden bu gün ki durumunuzdan çok ileriye yönelik planlarınızı değerlendirerek ev almalısınız.

Önümüzdeki en az beş yıl bu muhitte yaşamak istiyor muyum?

Ev almak ciddi bir adımdır. Nereden ev alacağınız konusunda çok dikkatli olmalısınız. Bulunduğunuz çevrede bir ev almak istiyorsanız önünüzde ki beş yıl için planlarınızı belirlemelisiniz. Örneğin iş yerinize yakın bir ev almayı düşünüyorsunuz ancak aynı zamanda iş değişikliği de yapmak istiyorsanız bunu hesaba katmalısınız.

Gerçekten kendi evime sahip olmalı mıyım?

Ev almak maddi açıdan olduğu kadar manevi açıdan da önemli bir karardır. İleride farklı bir il ya da bölgede yaşama düşünceniz varsa, işinizi değiştirmek istiyorsanız ya da farklı planlarınız varsa ev alma planınızı ertelemenizi öneririz. Bugün aldığınız evde ilerde yaşamayacaksanız bir süre kiralık ev sizin için çok daha uygun olacaktır.

Alacağım evin yasal durumu nedir?

Bir ev almaya karar verdiniz ve evin üzerinde tedbir, haciz, ipotek gibi durumlar ortaya çıktı. Böyle bir durumda o evi satın almaktan vazgeçmeniz en doğru hareket olacaktır. Ev ararken böyle durumlarla karşılaşmamak için araştırma yapın ve evin durumundan emin olun.

İlanları Karşılaştırın