- 27-08-2019
- 720 Görüntüleme
- A +
- A -
EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 ALTIN KURAL
EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 ALTIN KURAL
Ev almaya karar verdiğiniz andan itibaren bir takım noktalara dikkat etmeniz sorun yaşamamanız açısından önemli olacaktır. Bu makale de sizler için ev alırken dikkat etmeniz gereken 10 kuraldan bahsedeceğiz.
1 – Kredi Notunuzu Kontrol Edin
Eğer banka kredisi ile ev almayı planlıyorsanız öncelikle kredi notunuzu bilmeniz gerekir. Eğer kredi notunuz kötü ise banka kredi vermeyecektir. Kredi notunuzun iyi olduğundan emin değilseniz önce bunu kontrol etmelisiniz.
2 – Verebileceğiniz Peşinatı Hesaplayın
Kredi notunuzun iyi olması durumunda banka alacağınız evin ekspertiz değerinin % 80’ ini verecektir. Geriye kalan % 20’yi peşinat olarak vermeniz gerekir. Bu durumda önceden peşinatınızı hazırlamanız gerekmektedir.
3 – Acil Durumlar İçin Hazır mısınız?
Ev almak özellikle de hazırda nakit olmadan kredi ile almak bütçenizi zorlayabilir. Kredi taksitlerini düzenli ödemede problem yaşamamanız için ev almadan önce hesabınızı iyi yapmanız gerekir. Aksi halde ilerde evinizden de olabilirsiniz.
4 – Alacağınız ev hem ihtiyacınıza hem de bütçenize uygun olmalıdır.
Hayaller her zaman gerçek olmayabilir. Gerçekleştirmek için kendinizi zor duruma sokmak ihtiyacınız olana da sahip olamamanıza neden olabilir. Hayallerinizde ki evi almak için kendinizi zorlamak yerine, alacağınız evin sağlam, güvenli ve konforlu olmasına öncelik verin.
5 – Kontrol Elinizde Olsun
Ev alırken dikkat edilmesi ve incelenmesi gereken konuların başında tapusunun durumu, deprem sigortasının olup olmadığı gelmektedir. Eğer konutun tapusu üzerinde ipotek, haciz gibi durumlar varsa, ortak hisseli tapu ise hem bankadan kredi almada problem yaşarsınız hem de ilerde olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Evi satan kişiden evin tüm evrak ve belgelerini alarak incelemeniz yararınıza olacaktır.
6 – Kredi Faiz Oranlarını Karşılaştırın
Banka kredisi ile ev alacaksanız bankaların kredi faiz oranlarını baştan araştırmak ve satış sırasında çıkacak masraflar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. En uygun bankayı seçmek sizin elinizde.
7 – Alacağınız Evde Kiracı Varsa
Almaya karar verdiğiniz evde kiracı evi almadan kira kontratını incelemeniz ilerde problem yaşamamanız için önemlidir. Eğer evde hemen yaşamaya başlamayı düşünüyorsanız kiracıya iki ay önceden noter aracılığı ile ihtarname göndermeniz gerekir.
8 – Yasal İzinleri Kontrol Edin
Alacağınız konutun yapı kullanım izninin olup olmadığını önceden araştırmalısınız. Ayrıca evi alırken eş muvafakatnamesi de alınmalıdır.
9 – Ev Satış Değerinin Doğru Gösterildiğinden Emin Olun
Ev alırken tapuda bazı masraflar olacaktır. Bunlar evin satış değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Bu masraflar için daha az ödeme yapmak amacı ile satış değeri düşük gösterilmektedir. Bu ciddi bir sorun yaratmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bu tür işlemleri sıkı kontrol etmekte ve böyle bir durumda hem alıcıya hem de satıcıya ceza uygulamaktadır.
10 – Evi Satın Aldığınız Kişiyle iletişim halinde olun
Aldığınız evin satıcısı kimse onunla iletişim halinde olmalısınız. Henüz proje ve inşaat aşamasında olan bir ev satın aldıysanız müteahhitten belli aralıklarla evin durumu hakkında bilgi alınız.