EV ALIRKEN TAPU MASRAFLARI NE KADARDIR
  • 13-06-2018
  • 568 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EV ALIRKEN TAPU MASRAFLARI NE KADARDIR

EV ALIRKEN TAPU MASRAFLARI NE KADARDIR?

Herhangi bir gayrimenkul satıldığında yeni tapunun alınması sırasında tapu harcı ödenir. Tapu harcı bedelinin ne kadar olacağını her yıl Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirlenir. Bu oran satış bedelinin %4 ü kadar bir meblağ tutuyor. Özel bir durum olarak 2018 yılı Eylül ayına kadar bu oran toplam %3 olarak düşürülmüştür. Tapu harcı bedeli alıcı ve satıcı bu toplam tapu harcını % 2 ve %2 olarak eşit olarak öder. Ancak bir anlaşama yapılmış ise bu harcın tamamını taraflardan biri de ödeyebilir.  Tapu harcı haricinde işlemin yapıldığı Tapu Müdürlüğüne tapu döner sermaye bedelleri de ayrıca ödenir. Tapu genel Müdürlüğünce 2018 yılı döner sermaye hizmet bedeli 103,50 TL dir ve ayrıca alınan ilave hizmet bedeli 14 TL dır.

Tapu harcı gayrimenkulün satış değeri üzerinden yapıldığı için her gayrimenkul için farlı olacaktır. Bu yüzden satış bedelinin tam olarak belirtilmesi gerekir. Bu devletin vergi gelirlerinde önemli bir yer tutmaktadır ve düşük gösterilen bedeller tespit edildiğinde geçmişe dönük olarak cazai durum olur ve faizleri ile birlikten alıcı ve satıcıdan tahsil edilir.  Vatandaşın bir şekilde eksik gösterilen satış bedeli yüzünden vergi cezası yememesi için Gelir İdaresine pişmanlık dilekçesi vererek düzeltme hakkı vardır. Pişmanlık dilekçesi verilmesi halinde taraflar sadece eksik miktarı % 4 yasal faizi ile ödeyerek satışı normal satış bedeline yükseltebilir.  Bu sayede eksik miktarın % 25 i kadar olan vergi cezasından kurtulmuş olur.

Gayrimenkulün satışından itibaren 5 yıl dolmadan yeniden satılması durumunda emlak değer artışından doğan kazancın vergisi satıcı tarafından ödenmelidir.  Alıcının bir yükümlülüğü yoktur. 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerden alınan bu vergi miras yolu ile ve bağış niteliğinde yapılan satışlardan alınmamaktadır.   

Gayrimenkulün kentsel yenileme nedeni ile yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra oluşan değer artışları da değer artış kazancı hesaplanarak vergisi tahsil edilir.

Bir tapu harcı olmamasına rağmen gayrimenkul satışı bir aracı ile yapıldığı durumda alıcı ve satıcının ayrı ayrı mülk bedelinin %2 + KDV kadar komisyon bedeli ödemek durumunda olduğunu unutmamak gerekir.

İlanları Karşılaştırın