Devremülk Satın Almak Mantıklı Bir Yatırım mıdır
  • 02-08-2018
  • 3,264 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Devremülk Satın Almak Mantıklı Bir Yatırım mıdır

Devremülk Satın Almak Mantıklı Bir Yatırım Mıdır?

Devremülk, son yıllarda gerek yatırım gerekse tatil amacı ile tercih edilen, mülkiyetinin farklı kişilerle paylaşıldığı ve belli tarihlerde faydalanılabilen bir gayrimenkul çeşididir. Son yıllarda devremülk oldukça fazla tercih edilmektedir. Bunun nedeni de her yıl tatil yapma olanağı sağlaması, tatil yapmanın söz konusu olmadığı yıllarda da kiraya verilerek gelir getiriyor olmasıdır.

Devremülk almanın avantajları yanı sıra dezavantajları olduğunu da bilmek ve bu konuda ki kanunlardan bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Aksi takdirde hayal kırıklıkları yaşamak kaçınılmaz olacaktır.

Devremülk Nedir? Mülk Sahibinin Hakları Nelerdir?

Yazının başında da söylediğimiz gibi mülkiyeti başka kişilerle paylaşılan, yılın belli tarihlerinde ve sözleşmede belirtilen süreliğine kullanılabilen, kiralanabilen, miras bırakılabilen gayrimenkullere devremülk denmektedir. Devremülkler genellikle yazlık bölgelerde termal ve turistik bölgelerde bulunmaktadır. Bu da tatil olanağı sunmaktadır. Devremülk satın almadan önce iyice araştırılması, özellikle konuyla ilgili kanunlardan bilgi sahibi olunması önemlidir. Devremülk alırken yılda kaç gün yararlanabilineceği konusunda dikkatli olmak gerekir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. Maddesinde 15 günden daha az süreyle kat mülkiyeti kurulamayacağı belirtilmektedir. Devremülk satın alırken bu kanun hakkında bilgi sahibi olmak bu yüzden önemlidir. 15 günden daha az süreliğine sözleşme yapmamaya dikkat edilmesi gerekir.

Satın aldığınız devremülk, henüz inşaat aşamasında ise 36 ay içinde teslim edilmesi gerekmektedir. Bu tarih firma tarafından değiştirilirse hak sahibi olarak tazminat ödemeksizin satın almaktan vazgeçebilirsiniz. Bunun için hak sahiplerine tanınan süre bir adır.

Devremülkün Avantajları

Devremülkler, yılın belli tarihlerinde belli süreliğine tatil yapma özgürlüğü olan kişiler için avantajlıdır. Her yıl bu tarihte tatil yapma olanağı olmayan o yıl için devremülkü kiraya vererek gelir elde etmiş olurlar. İyi bir firma ile sözleşme yaptıysanız ev ortamının rahatlığı ile otel yaşantısının konforunu yaşamanız mümkündür. Her yıl otellere çok daha fazla para ödemek yerine devremülkte tatil yapmak çok daha hesaplı olmaktadır. Ayrıca miras olarak bırakılabilmesi de avantajlarından biridir.

Devremülkün Dezavantajları

En önemli dezavantajı güvenilir olmayan bir firma ile sözleşme yapmaktır. Eğer mülkün tapusu üzerinden ortaklık ve kullanım hakkı tanınmazsa hak sahibinin aleyhine maddeler sözleşmeye konabilmektedir. Söz konusu bu maddelere örnek verecek olursak, kullanım hakkının sınırlı olması, yüksek aidat ödemelerinden bahsedebiliriz.

 

İlanları Karşılaştırın