Ev alırken nelere dikkat edilmeli ?
  • 28-05-2018
  • 865 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Ev alırken nelere dikkat edilmeli ?

EV ALIRKEN ADIM ADIM DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Yeni bir daire alırken ani karar vermeden önce bir takım detaylara dikkat etmek hem doğru ev seçimi hem de güvenli alışveriş açısından önemlidir. İster banka kredisi ister nakit ödeme ile alacağınız ev ile ilgili problemler yaşamamanız ve gereğinden yüksek bedel ödememeniz için dikkatli olmak gerekmektedir.

Ev satın alma sürecince öncelikle bütçenin net olarak belirlenmesi gerekir. Bütçenize uygun ve istediğiniz özelliklere sahip evleri araştırın. Araştırma sonucunda ön eleme ile aklınıza en çok yatan evleri seçerek yeni bir liste oluşturun. Bu evlerin satım ve alımı için aracı olup olmadığını kontrol edin. Bu bütçenizi doğrudan etkileyen bir noktadır. Aracı varsa bütçenize ne kadar etki edeceğini hesaplayın.

Eğer banka kredisi ile ev alacaksanız seçtiğiniz aklınıza yatan evlerin krediye uygun olup olmadıklarını araştırın. Kat mülkiyeti tapusu olan evler krediye uygundur. Seçtiğiniz evlerden kat irtifaklı tapusu olanlar varsa bunları eleyin. Bankaların konut kredisi seçeneklerini araştırarak kıyaslayın ve sizin için en uygun olan bankayı seçin. Ödeme planı bütçenize uygun olmalıdır.

Satın alacağınız ev için istenilen fiyatı aynı çevrede emsal evlerle kıyaslayın. Piyasa değerinden emin olmadan satın almaya karar vermeyin. Evin üzerinde ipotek, haciz gibi şerhler olup olmadığını araştırın. Böyle bir durum varsa bu evi satın aldığınızda yasal sorunlarla karşılaşma ihtimali yüksek olmaktadır. Bu da istenmeyen bir durumdur.

Satın almaya karar verdiğiniz evde kiracı olup olmaması da önemlidir. Evi yatırım amacı ile alıyorsanız kira sözleşmesini inceleyiniz. Beklentinizi karşılayıp karşılamadığından emin olunuz. Eğer satın alacağınız evde yaşayacaksanız kira sözleşmesinin ne zaman biteceğini öğrenmenizde fayda olacaktır. Çünkü sözleşmenin sonlanmasından önce daireye taşınmanız konusunda zaman olarak olumsuzluklar yaşayabilirsiniz.

Ev satın alırken çevresi, ulaşımı, sosyal alanların yeterliliği önemlidir. Evin çevre özellikleri beklentinizin dışında ise bu evi eleyerek araştırmaya devam etmeniz faydalı olacaktır. Aksi halde yanlış seçim yapmış olmaktan pişmanlık duyabilirsiniz. Ayrıca apartmanda komşuluk ilişkileri çok önemlidir. Bunları araştırmak ilerde huzurlu bir yaşantıya sahip olmak için önemlidir.

Satın almaya karar verme aşamasında evin iç mekan özellikleri önemlidir. Her ne kadar değiştirilebilir olması mümkün olsa da bazı sorunlar önemlidir ve sorun yaşamanıza neden olurlar. Örneğin evin rutubetli oluşu sağlık açısından sorun yaratmaktadır.

 

İlanları Karşılaştırın