DAİRE TAPUSU NEDİR, NASIL OLMALIDIR
  • 28-05-2018
  • 1,162 Görüntüleme
  • A +
  • A -

DAİRE TAPUSU NEDİR, NASIL OLMALIDIR

DAİRE TAPUSU NEDİR, NASIL OLMALIDIR?

Konut yatırımı yaparken satın alınan dairenin tapusunun nasıl olduğu önemidir. Daire tapusu yani kat mülkiyeti tapusu yerine kat irtifakı ya da hisseli tapusu olan bir konut satın alınması durumunda bir takım yasal sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Daire tapusu nedir? Banka konut kredisiyle ilgisi var mı?

Banka kredisi ile konut almak isteyenlerin banka tarafından başvurularının reddedilmesinin nedeni genellikle tapu türünden kaynaklanmaktadır. Bankalar kat mülkiyeti olan daire tapusuna sahip gayrimenkullere kredi vermektedir. Daire tapusu, inşaatı devam eden ya da tamamlanmış bina ve arsada daireye ait yer olduğunu belirten tapu türüdür. Tapuda satın alınan daire numarası belirtilmektedir.

Satın alınacak dairenin kat mülkiyeti yerine kat irtifakı tapusu varsa bu binanın iskanı olmadığını göstermektedir. Bu da kredi kullanmanın mümkün olamayacağını gösterir. Bu durumda kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülmekte ve kredi için bankalara başvurulabilmektedir.

Kat mülkiyeti veya daire tapusu üzerinde neler yazar?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapuları birbirlerinden farklıdır. Kat mülkiyeti tapusu dairenin satın alan kişinin olduğunu gösterir. Arsa üzerinde tescil edilmiş bir mesken olduğunu ispat eder. Binanın bulunduğu arsa üzerinde mülk sahibine ait katın numarası, yüzölçümü, ve bulunduğu kat belirtilmektedir.

Tapu tipleri nelerdir? Üzerlerinde neler yazar?

Hisseli tapu, miras yolu ile varislere geçen tapudur. Üzerinde varislerin sayısı, isimleri yazılıdır. Miras dışında ortaklıkla alınan gayrimenkullerin tapuları da hisseli tapudur. Bu tip gayrimenkullerin tasarruflarında tüm hissedarların rızası gerekmektedir.

Kat irtifakı tapusu, Belediyen iskan izni alınmamış gayrimenkullerin tapusudur. İskan alma işlemleri yapılıp belediyeden iskan onayı çıktığında kat mülkiyeti tapusu alınabilmektedir.

Yatırım yapmak ya da ikamet etmek amacı ile gayrimenkul alırken tapusunun türüne bakmak önemlidir. Aksi halde hesapta olmayan yasal olumsuzluklarla karşılaşılabilmektedir.

 

İlanları Karşılaştırın