Ev Alırken Dikkatli olmamız Gereken 8 Altın Kural
  • 13-07-2018
  • 558 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Ev Alırken Dikkatli olmamız Gereken 8 Altın Kural

Ev satın alırken ilerde pişman olmamak ve problemlerle karşılaşmamak için bazı önemli detaylara dikkat etmek gerekir. Bunlar;

1- Ev Bütçenizi Net Olarak Belirleyin

Ev almak istiyorsanız öncelikle seçtiniz bölgedeki ev fiyatlarını araştırmanız ve bütçenizi belirlemeniz faydalı olacaktır. Nakit veya kredi ile ev alırken ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini bilirseniz hem hesaplı hem de zaman kaybı yaşamazsınız.

2- Aklınıza Yatan Tüm Ev Seçeneklerini Ön Elemeden Geçirin

Ev satın alırken çok iyi araştırıp en doğru kararı vermek önemlidir. Araştırmalarınız sonucu içinize sinen evleri ön elemeden geçirin ve hem bütçenize hem de ihtiyacınıza en uygun evi bulduğunuzdan emin olun. Alacağınız evin konumu, büyüklüğü, ulaşım imkanları, bulunduğu kat, fiyatı ve emlakçı aracılığıyla satış olup olmadığı oldukça önemli ölçütlerdir. Bu ölçütler çerçevesinde liste yapın ve sizin için en doğru seçime ulaşın.

3- Almak İstediğiniz Evde Aracı Olup Olmadığını Kontrol Edin

Satılık evlerde emlak ofisleri aracılığı öz konusu ise yasal komisyon ücreti % 2 + KDV dir ve bu ücreti hem alıcı hem satıcı ayrı ayrı ödemektedir. Eğer emlakçı aracılığı ile ev alacaksanız bütçe hesabınıza bunu katmalısınız. Bu bütçe sizin için fazla ise sahibinden satılık ev ilanlarına bakmanız doğru olacaktır.

4- Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın

Kredi ile ev alacaksanız öncelikle beğendiğiniz evin krediye uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olması, projeye uygun inşa edilmiş olması, tapusunun mesken tapusu olması, hisseli tapu olmaması ya da hissedarlarının tümünün rızası olması önemlidir. Ayrıca bankalar birinci derece akrabalara ev satışında da kredi vermeyebiliyorlar.

5- İstenilen Fiyat ile Piyasa Değerini Kıyaslayın

Ev almak istediğiniz bölgede ki benzer özellikteki evlerin fiyat araştırmasını yapmanız yararınıza olacaktır. Muadili ev yöntemi ile fiyat ortalaması alabilirsiniz.

6- Evin Üzerinde İpotek veya Haciz Kaydı Olup Olmadığını Sorun

Alacağınız ev üzerinde haciz kaydı varsa bu evin tapusunu haciz kalkmadan alamazsınız. Ev ipotekli ise bu ipoteği kabul ettiğiniz takdirde tapuyu üzerinize alabilirsiniz. Ancak hacizli ve ipotekli ev satışları için kredi çekemezsiniz.

7- Evin Boyası Yeni Yapıldıysa Rutubet Olup Olmadığına Dikkat Edin

Yeni bir ev alırken en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında evde rutubet bulunup bulunmadığıdır. Ev gayet güzel boyanmış ve rutubet fark edilmez olabilir. Bunun için evin dış yalıtımının incelenmesi gerekir.

8- Alınacak Evde Kiracı Varsa Kira Sözleşmesi Şartlarını Değerlendirin

Satın alacağını evde kiracı bulunması durumunda kira sözleşmesini de kabul etmiş olursunuz. Bu yüzden satın almadan kira kontratını incelemeniz yararınıza olacaktır.

 

İlanları Karşılaştırın