EV ALACAKLAR İÇİN METREKARE NASIL HESAPLANIR?
  • 27-08-2019
  • 668 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EV ALACAKLAR İÇİN METREKARE NASIL HESAPLANIR?

EV ALACAKLAR İÇİN METREKARE NASIL HESAPLANIR?

Konutların alım satımı ve kullanımı sırasında en göz önünde olan özellik konutun büyüklüğüdür. Konutların büyüklüğü için oda sayısı bir ölçüt olsa da gerçek büyüklük birimi evin kaç metrekare olduğudur.

Evin metrekaresi söz konusu olduğunda bazen kafa karıştırıcı rakamlarla karşılaşırız. Bir evin kaç metrekare olduğu konusunda iki büyüklük söz konusu olur.

İlki evin brüt metrekaresidir. Brüt metrekare evin duvar kalınlıkları dahil kapladığı tüm alana ilaveten balkonlar bacalar, havalandırma bacaları, merdiven boşlukları, ve evin ortak kullanımına ait tüm yerlerin o daireye düşen payların ilavesi ile oluşur. Evin projesi üzerinden tam hesaplanabilen bürüt metrekare değeri pratik hesaplamada net metrekarenin % 15 ila 20 fazlası kadar bir alan tutar.

Net metrekare evin fiili kullanılabilen alanını ifade eder. Her bir oda ve diğer birimlerin içten içe net ölçüleri üzerinden yapılan ölçümlerin toplamıdır. Basit bir ifade ile ev içinde süpürülebilen tüm alanlar ve sulu mekanlar evin net metrekaresini oluşturur. Fiili olarak evin kullanılabilir büyüklüğünü ifade ettiği için evin büyüklüğünü anlatımında çok daha anlamlı bir ifade olmaktadır.

Bağımsız birimin büyüklüğü brüt metrekare ile ifade edilir ve binanın ortak alanlarındaki payını da içerir. Bu anlamda tapu üzerinde brüt metrekare geçerli olmalıdır ve aslında binanın mimari projesi üzerinde dairenin söz konusu brüt metrekaresi tüm ortak alanların da ilavesi ile birlikte hesaplanıp gösterilmesi gerekir.

Evin kullanımı söz konusu olduğunda esas olan evin kullanılabilir net metrekaresi  esastır. Kullanılacak eşyaların yerleşim düzeni ve boyutları daha kolay belirlenecektir. Ayrıca sadece metrekare değeri değil aynı şekilde her bir oda ve bölümün metrekaresini oluşturan en boy ölçüleri de dikkate alınır. Bu ölçüler evin kullanışlılığını belirler.

İlanları Karşılaştırın