EKSPERTİZ NEDİR? NASIL YAPILIR?
  • 27-08-2019
  • 583 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EKSPERTİZ NEDİR? NASIL YAPILIR?

EKSPERTİZ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Bir gayrimenkulün gerçek değerinin belirlenmesi için en efektif yöntem ekspertiz hizmetidir. Tabi ki ekspertiz sürecinde çok farklı ve fazla sayıda kriter bulunmaktadır. Bunlar arsa payı, net kullanım alanı, binanın durumu gibi birçok detay bilirkişiler tarafından incelenmekte ve gayrimenkulün gerçek değeri hesaplanmaktadır.

Şimdi ekspertiz sürecinde hangi kriterler vardır açıklayalım.

Binanın durumu hakkında bilgi alınacak kişiler mimar ve mühendislerdir. Teknik detayları konunun uzmanı mimar ve mühendisler belirlemektedir.

Konutun arsa payı değerini belirlemede önemli rol oynar. Arsa üzerindeki pay arttıkça konutun değeri de artar.

Konutun inşaatında kullanılan demir, çimento, sıva kalitesi, işçilik konutun değerini belirlemede önemlidir.

Konutun net alan değeri konutun değerini etkilemektedir. Kullanılacak net alan büyüdükçe konutun değeri de artar.

Özellikle sitelerde ve rezidanslarda bulunan toplantı salonları, spor ve sosyal tesisleri knutun değerinin artmasında oldukça etkilidir.

Binada asansör olup olmaması, açık ve kapalı yüzme havuzu bulunması, güvenlik sistemine sahip olması, otoparkının olması, manzaranın güzel olması ve ulaşımının kolay olması evin değerini arttırmaktadır.

Tabi ki her bir detay uzman bilirkişi tarafından incelenmekte ve konuta değer biçilmektedir. Dışarıdan kusursuz görünen bir ev gerçekte göründüğü gibi olmayabilir. Bu yüzden eksper ve gayrimenkul değer belirleme uzmanları evin gerçek değerini belirlemektedir.

Ekspertiz Süreci Nasıl İşliyor?

Söz konusu konutun değeri belirlenirken yukarıda saydığımız kriterler uzman bilirkişiler tarafından incelenir ve konutun emsal değeri araştırılır. Satış fiyatı diğer kriterler üzerinden evin gerçek değeri ortaya çıkar.

Satılık ya da kiralık evler için fiyat belirleme eksperlerin çalışmaları sonucu ortaya çıkar. Özellikle banka kredisi ile ev satın almayı düşünenler için bankalar evin gerçek değerini ekspertiz hizmeti ile belirlemekte ve kredi miktarını bu şekilde vermektedir.

İlanları Karşılaştırın