Emlakçıya vekalet verirken nelere dikkat edilmelidir ?
  • 13-08-2018
  • 3,602 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Emlakçıya vekalet verirken nelere dikkat edilmelidir ?

EMLAKÇIYA VEKALET VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Emlak alım, satım ve kiralama işlerinde kişilerin gerek mevzuatı bilmemeleri gerekse zamanlarının olmaması gibi nedenler ile emlakçıya vekalet verilerek onların hizmetini almak yaygın bir uygulamadır. Bu sayede belli bir ücreti karşılığında emlak alım satım işlerini kolayca ve sorunsuz halledilebilir.

Şüphesiz bir emlakçıya vekalet verirken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Özellikle emlak alım satımlarında dönen yüksek para yüzünden olası bir hata ciddi zarara yol açmasına neden olabilir.  Bu yüzden bu konuda uzman bir avukat veya yetkili, güvenilir bir emlakçı ile çalışmak ilk aşamada önem kazanmaktadır.

Emlak konusunda verilecek vekalette tüm vekaletlerde olduğu gibi verilen vekaletin yetki ve sınırlarının yapılacak işler ile uygun olması ve konu haricindeki başka alanlara yetki vermemesi prensibi en önemli prensiptir. Vekaletin yetki ve sınırları vekalette eksiksiz olarak yazılması gerekir. Yani verilen vekaletin örneğin hangi il ilçe tapu dairesinde ve hangi ada parsel paftaya kayıtlı olduğu, tapu işlerinde yetkili olup olmadığı, harçları ödeme yetkisi, gibi bilgiler tam olarak belirtilerek işlem alanı sınırları belirtilmelidir.

 Ayrıca vekaletin verilme biçimi ve gerekli evrakların tam ve eksiksiz olması gerekir. Örneğin vekalet verdiğiniz kimliği, kişinin nüfus cüzdanı veya pasaport gibi bir belge ile belgelenmiş TC numarası veya pasaport numarasının mutlaka olması gerekmektedir. Diğer belgeler geçersiz olacaktır. Ayrıca vekalet verilen kişinin vekalete eklenecek fotoğrafının son 6 ayda çekilmiş olması genel kuralına dikkat edilmelidir.  Emlakçıya verilecek vekaletnamede vekalet süresi net olarak belirtilmeli. Emlaçıya verilecek vekaletname yurt içinde mutlaka noterlikte, yurt dışında konsolosluklarda düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu şekil koşullarına uymadan emlakçıya verilecek vekaletnameler tapu dairelerinde kabul edilmeyeceklerdir.

Emlakçıya verilecek vekaletnamelerde işin süresinin yazılması çok önemlidir. Vekalet süreli olmalıdır. Bu süre gerekli işlerin yapılabilmesi için gerekli süreyi kapsamalı ama gereksiz uzun sürelerden kaçınılmalıdır.  Daha sonrası yapılabilecek istediğiniz dışındaki işlemlerin önüne geçilmiş olacaktır.

Emlakçıya verilecek vekaletnamede ödemeler ve komisyonlar dahil tüm mali şartlar ve gerekir ise banka hesaplarını kullanabilme şartları da eksiksiz belirtilmelidir.  Emlaçıya verilen vekaletnamelerde ayrıca özel koşullar da bu sözleşmeye dahil edilerek daha detaylı maddeler ile daha detaylı ve özel bir vekaletname hazırlanabilir.

Emlak işlerimizin yapılması için verilmiş vekaletnameler üzerinde yazılı sürelerin haricinde Tapu dairesine bir dilekçe vererek veya bizzat giderek bu vekaleti sonlandırması mümkündür.  Daha sonra notere giderek tüm sözleşme tamamen feshedilebilinir.

İlanları Karşılaştırın