E- DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMA
  • 29-01-2019
  • 10,715 Görüntüleme
  • A +
  • A -

E- DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMA

E- DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMA

Günümüzde hemen hemen tüm resmi işlemler E- Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu uygulama vatandaşlara büyük kolaylık sağlamaktadır. Resmi işlemlerin gerçekleşmesi için vatandaşların ikamet ettikleri konutun adres bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir. Eğer taşınma ve adres değişikliği söz konusu ise E – Devlet üzerinden kolaylıkla güncelleme yapılabilmektedir. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerine giderek de adres değişikliği yapılabilmektedir. Ancak taşınma telaşı, işlerin yoğunluğu nedeni ile bu mümkün olmayabilir. İnternet üzerinden E – Devlete girerek kısa sürede adres beyanında bulunulabilmektedir. E- devlet üzerinden resmi işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle E- Devlet online şifresi alınması gerekir.

E- Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

PTT şubelerine Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Cüzdanı ile başvurarak E- Devlet şifresi alınabilmektedir. PTT veznesine 2 Türk Lirası ücret ödeyerek ve gerekli bilgileri forma doldurarak E- Devlet şifresi almak mümkündür. Bilgilerin eskizsiz ve doğru bir şekilde vermek önemlidir. Şifreyi aldıktan sonra artık rahatlıkla Elektronik devlet kapısı sisteminden yararlanabilirsiniz.

E – Devlet sistemine şifreniz ile ilk kez giriş yaptıktan sonra şifrenizi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

E- Devletten Adres Nasıl Değiştirilir?

Turkiye.gov.tr internet adresine şifre ile giriş yapılması ve açılan sayfada Nüfus Genel Müdürlüğü kurumunun bulunduğu sekmeye tıklayarak adres değişikliği ve güncellemesi yapılabilmektedir. Bunun için Adres değişikliği bildirimi sekmesine tıklamanız gerekir. Açılan sayfada iki kısım vardır. Biri halen kayıtlı olduğunuz adresiniz diğeri de yeni ikametgah adresinizi girmek üzere boş olan kısımdır. Bu ikinci kısma yeni adresinizi girdikten sonra onayla tuna basarak kısa sürede adres değişikliği bildirimini yapmış olursunuz. İşlem yaptığınız andan itibaren yeni adres bilginiz resmi kayıtlara geçmiş olmaktadır.

E- Devlet Şifresini Unuttuysanız ya PTT şubesine giderek yeni şifre amanız ya da daha kolay bir şekilde site üzerinden “şifremi unuttum” sekmesine tıklayarak telefonunuza şifre bildirimi gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

E- Devlet şifresi önemlidir. Bu yüzden unutmayacağınız ancak kimsenin kolayca çözemeyeceği bir şifre seçmeniz gerekmektedir.

Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının adres değişikliklerini bildirmeleri, güncellemeleri oldukça önemlidir. Dünyanın neresine taşınırsanız bunu resmi olarak bildirmelisiniz. Bu her vatandaşı devlete karşı yükümlülüğüdür. Taşındıktan sonra 20 gün içinde adres değişikliğinin bildirilmemesi durumunda cezalı duruma düşeceksinizdir. Adres değişikliği bildirimini 20 gün içinde gerçekleştirmediğiniz takdirde idari para cezası olarak 58TL ödeme yapmanız gerekmektedir. Para cezası tarafınıza tebliğ edildiği andan itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsanız bu cezanın dörtte biri indirim yapılmaktadır. Yanlış adres bilgisi yapıldığında ise idari para cezası 1.188,00 TL ‘dir. Eğer yurtdışına taşınma durumunuz varsa ve adres değişikliği bildiriminde bulunmazsanız boşa düşmüş olur ve vatandaşlık haklarınızı kullanamazsınız.

Taşındığınız halde adres değişikliği yapmadığınız durumda ve eski evinize başka birileri taşınarak adres beyanında bulunurlarsa siz otomatikman adresten düşmüş olursunuz. Herhangi bir resmi işinizde bu karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden resmi işlemlerinizi yapabilmeniz ve vatandaşlık haklarınızı kullanabilmeniz için ertelemeden adres değişikliğinizi yapmalısınız.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BEYANI

Taşındığınız yeni adresin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğü’ne giderek yeni adres bildirimi yapılabilmektedir. Nüfus Müdürlükleri’ne yapılan başvuruda beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belgeye ihtiyaç olmadan adres değişikliği güncellenmektedir. Ancak söz konusu adres daha önce baka bir kişi tarafından beyan edilmiş ise ki bu aile fertlerinden biri olabilir, bu ki ile müracaat etmek gerekir. O şahıs birlikte aynı adreste ikamet edildiğini sözlü ve yazılı olarak bildirdiğinde o adrese kayıt yapılmaktadır.

 

İlanları Karşılaştırın