EKSPERTİZ NEDİR?
  • 07-03-2018
  • 561 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EKSPERTİZ NEDİR?

EKSPERTİZ NEDİR?

Bir gayrimenkulün bir uzman tarafından gerçek değerinin belirlenmesi için yapılan çalışmaya ekspertiz hizmeti denir. Ekspertiz hizmetinin dört farklı yöntemi vardır.

1. Maliyet Yöntemi: Bir alıcının yerine koyma maliyetinden fazla ödememesi varsayımıyla yapılan değerlendirmedir.

2.Emsal Yöntemi: Emsal yani benzer özelliklerdeki gayrimenkullerin ekspertiz raporu dikkate alınarak yapılan değerlendirmedir.

3.Geliştirme Yöntemi: Gayrimenkulün başka amaçlarla kullanılma durumdaki değerini bulmaya yönelik değerlendirmedir.

4.Finansal Yöntem: Gayrimenkulün belli bir süre sonra değerinde meydana gelebilecek artışın değerine yönelik yapılan değerlendirmedir.

NASIL EKSPERTİZ OLUNUR?

Ekspertiz olabilmek için üniversite mezunu olmak, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı lisans sınavını başarılı bir şekilde geçmek gerekmektedir. Ekspertizler, gayrimenkulün ve bulunduğu bölgedeki rayiç bedellerini tarafsız bir şekilde değerlendirerek belirleyen kişilerdir. Emlak ekspertizleri deneyimli ve uzman kişilerden oluşmakta ve gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışmaktadırlar.

EKSPERTİZ RAPORU NASIL HAZIRLANIR?

Kredi ile ev almak isteyenlerden bankalar ekspertiz raporu istemektedir. Ekspertiz raporu hazırlanırken gayrimenkulün türü, bina yaşı, metrekaresi, bulunduğu mevkii, bina kat sayısı, binanın fiziksel durumu, imar durumu, kullanım durumu, kullanım özellikleri, manzarası, asansörü, yangın merdiveni ve altyapısı incelenir ve gayrimenkulün sınıfı ve değeri belirlenir. Banka bu değerin yüzde 75’ ine kadar kredi verir. Her bankanın kredi değeri birbirinden farklılık gösterebilmektedir.

EKSPERTİZ ÜCRETİ NE KADARDIR?

Kredili konut alırken banka ekspertiz raporu istemektedir. Bu raporun hazırlanması için ekspertiz bedeli ev satın alacak kişi tarafından bankaya ödenmekte ve bankada bu parayı emlak değerleme şirketine vermektedir.

Gayrimenkul ekspertiz hizmeti 2018 fiyatları 450 – 1000 TL arasında değişmektedir. Bu ücret satın alınacak konutun değerine, konumuna ve metrekaresi gibi özelliklere göre değişmektedir. Her yılın emlak değerleme rapor ücreti resmi gazetede yayınlanmaktadır.

İlanları Karşılaştırın