- 14-01-2019
- 6,732 Görüntüleme
- A +
- A -
DEVRE TATİL NE DEMEK
DEVRE TATİL NE DEMEK
Devre tatil, yılın belirli zamanlarında belirlemiş süreler içinde hak sahiplerine tatillerini geçirme imkanı sağlayan konutlardır. Devre mülkler ile aynı hakların geçerli olduğu ve aynı kanunla düzenlenmiştir.
Devre tatil, genellikle sahillerde, termal ve turistik bölgelerde bulunmaktadır. Mülkiyeti başka kişilerle paylaşılan, yılın belli tarihlerinde ve sözleşmede belirtilen süreliğine kullanılabilen konutlardır. Bir çok sosyal aktivitenin olduğu, otel yaşantısının rahatlığı ve konforunu sunan tatil imkanı sağlamaktadır. Her yıl otellere çok daha fazla para ödemek yerine devre tatil yapmak çok daha hesaplı olmaktadır. Tabi ki doğru firma ve doğru sözleşme şartı ile bu imkanlar mümkündür.
Devre tatil satın alırken kanun hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Sözleşme yaparken bu noktaya dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca tüketicilerin devre tatil hakkından 10 gün içinde noter aracılığı ile cayma hakkı bulunmaktadır.
DEVRE TATİLLERİN OLUŞUMU NASIL GERÇEKLEŞİR?
Devre tatilin söz konusu olduğu yer, ticari firmaların kontrolünde inşa edilmektedir. Devre tatil hissesi bu şirketlerden alınmaktadır. Böylelikle şirketle ortaklık sağlanmış olur.
Ayrıca devre tatil, süreli ve ortaklığa dayalı bir şekilde oluşturulmaktadır. Devre tatil sözleşmesinde ne kadar sürelik olduğu, ödenmesi gereken yıllık aidat ücretinin miktarı, yıllık artırımların ne kadar olacağı, hangi hizmet ve aktivitelerin ücretsiz hangilerinin ücretli olduğu ve yılın hangi zamanında kullanılacağı mutlaka belirtilmelidir.
DEVRE MÜLK VE DEVRE TATİL ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Öncelikle devre tatil ve devre mülk sözleşmeleri birbirinden farklıdır. Devre mülk alımında alıcı mülk sahibi olmaktadır. Devre tatil alımında ise alıcı tatil almış olur ve tatil yaptığı yerin mülkiyeti kendisine at değildir.
Devre mülk, söz konusu mülkün belirli bir devrede sahip olunması iken devre tatil, işletmecilerle tatilcilerin yaptığı sözleşmeye dayalı tatil hizmetidir. Devre mülk alımında söz konusu mülkün tapusu, belirli bir dönem için alıcıya aittir.
Devre mülk alımında sözleşmede belirtilen tarih dışında mülk kullanılamaz. Ancak devre tatilde tarih değiştirmek mümkün olmaktadır.
Devre mülk için 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. Maddesinde kat mülkiyetinin 15 günden daha az süreyle kurulamayacağı belirtilmektedir. Devre tatilde böyle bir zaman kısıtlaması yoktur. Alıcı istediği kadar tatil hakkını kullanabilir.
Devre tatil ücretlendirmesi tatil işletmeciliğini yapan firma tarafından belirlenmekte ve fiyat artışı yapılabilmektedir. Devre mülk alımında ise bir kere ücret ödenmektedir.
Devre mülk ile devre tatil arasındaki en büyük fark, devre mülkte mülk sahibi; devre tatilde ise tatil sahibi olunmaktadır.
Devre mülk sahipleri, mülklerini kullanmadıkları yıllarda kiralama hakkına sahiptirler. Hatta devredebilirler.
DEVRE TATİL SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Öncelikle devre tatil almadan önce satıcı ve sağlayıcı firmaların iyice araştırılması gerekir. Parlak reklam ve tanıtımlar yaparak satış yapan birçok firma maalesef alıcıları hayal kırıklığına uğratabilmektedir.
Satın almaya karar verdikten sonra sözleme yapılmadan en az bir gün önce ön bilgilendirme formu alıcıya verilmelidir. Bu formdaki bilgilerin sözleşmede de yer aldığından emin olunduktan sonra sözleşme imzalanmalıdır.
Sözleşmede, cayma hakkı, kullanılacak dönem, teslim tarihi ve ortak alanların kullanımına hususların açık olarak belirtilmiş olması gerekmektedir.
Sözleşme tarihi alıcının kendi el yazısı ile yazılmalı ve sözleşmenin bir nüshası alıcıda kalmalıdır.
Satın alınan devre tatil, teslim edilene kadar alıcıların cayma hakkı bulunmaktadır.
Ön ödemeli devre tatil satışlarında teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı aydır.
Devre tatilin yapı ruhsatı, termal tesis ise sondaj ruhsatı olup olmadığı sözleşme imzalanmadan araştırılmalıdır.