- 30-12-2018
- 5,562 Görüntüleme
- A +
- A -
BRÜT METREKARE, NET METREKARE FARKI NELERE GÖRE BELİRLENİR
BRÜT METREKARE, NET METREKARE FARKI NELERE GÖRE BELİRLENİR?
Gayrimenkul satın alırken ya da kiralarken net metrekare değerinin bilinmesi önemlidir. Evin fiyatını belirleyen en önemli unsurlardan biri evin metrekare değeridir. Bir evin net metrekaresi, evin yürünebilen ve süpürülebilen alanıdır. Brüt metrekare değerinden asansör boşluklarını, elektrik şaftlarını, merdiven boşluklarını ve duvar kalınlıklarını çıkardığınızda net alanı yani metrekare değeri ortaya çıkacaktır. Evin net ve brüt metrekare ücretlerini belirlerken net ve brüt metrekarelerinin karşılaştırılması gerekir. Bu fark alıcılar tarafından hesaplanmaktadır. Bunun önemi, brüt metrekare hesabına göre hareket etme durumunda, eşyaların fazla olması, kullanılacak alanın yetersiz kalması ve eve değerinin üzerinde para yatırılması gibi hayal kırıkları ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Maalesef çoğu ev alım satımlarında, evin fiyatı brüt ve net metrekare farkıyla ilgili bir kural olmaması nedeniyle artmaktadır. Bu da alıcının zararına bir durumdur. Bu yüzden net ve brüt metrekare farkı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.
BRÜT METREKARE İÇİN YAPILAN HATALAR
Site, apartman dairesi satışlarında fiyatların ani bir şekilde yükselmesinin nedenlerinden biri de dairenin metrekaresinin brüt değerden gösterilmesidir. Bu durumda metrekaresi bin lira olan bir daire üzerinden örnek verecek olursak; 100 metrekare bir ev için 100 bin TL ödeme yapmak gerekir. Ancak bu daire brüt metrekare üzerinden 140 metrekare gösterildiğinde 140 bin TL ödeme durumunda kalınmaktadır. Bu da değerinin üzerinde bir para ödemek demektir.
Alınan evin kullanılan alanı 100 metrekaredir. Ancak toplu kullanım alanlarının (asansör, otopark, sosyal tesisler, sığınak, yeşil alan, yangın merdiveni gibi) metrekaresine de ödeme yapılmış olunmaktadır.
Genellikle yapımına başlanmamış, proje aşamasında olan ev satışlarında inşaat firmaları evin satış değerini brüt metrekare üzerinden hesaplamaktadır. Proje bitiminde daire alan kişiler aldıkları evin, düşündüklerinden daha küçük olduğunu görüyorlar. Çünkü alış veriş aşamasında dairenin net metrekare değerini araştırmamışlardır. Böyle durumlarda brüt metrekare ile net metrekare arasındaki fark yüzde kırkı bulabilmektedir.
Ev satın alırken sözleşme üzerinde evin net ve brüt metrekare ölçülerinin olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bu bilgiler sözleşmede yer alıyorsa alıcının itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eğer sözleşmede net ve brüt metrekare ölçüleri yer almıyorsa mutlaka metrekare hesabına nelerin dahil olduğu sorulmalıdır.
Brüt metrekare, net metrekare farkı nelere göre belirlenir?
Öncelikle satın alınacak ya da kiralanacak evin iç alanını toplamak ve net metrekaresini belirlemek gerekir. Brüt metrekare fiyatını öğrendikten sonra ortaya çıkan farkın nereden kaynaklandığını sormak önemlidir. Muhtemelen toplu sosyal alanlar, yangın merdiveni, apartman holleri gibi yanıtlar alınacaktır. Tam da burada çok dikkatli olmak ve iyice inceleyip emin olmadan satın alma için adım atılmamalıdır.
Son yıllarda brüt metrekare ve net metrekare farkı nedeni ile zarara uğrayan tüketicilerin sayısında artış olduğu gözlenmektedir. Özellikle proje üzerinden ev sahibi olanlar, büyük ev aldıklarını zannederek hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Burada brüt metrekare ve net metrekare farkı hakkında bilgi sahibi olunması en önemli unsurdur. Bilinçli tüketici bu gibi durumlarda yanılmayacaktır. Sözleşme üzerinde ki bilgilerin tek tek incelenmesi ve hiçbir ayrıntının gözden kaçırılmaması tüketicilerin lehine olacaktır.
Ayrıca dairenin net ve brüt metrekare ölçüleri mimari projede yazmaktadır. Belediye tarafından onaylanmış bu projeyi incelemek ya da bilen birine inceletmek faydalı olacaktır.
Diğer önemli hususta denetimdir. Satışa çıkardıkları dairenin net ücretinin üzerinde bir ücret talep eden inşaat firmalarının denetlenmesi, tüketicilerin zarara uğramaması açısından önemlidir.