Depozito İle İlgili Aklınızda Soru Kalmasın
  • 26-06-2018
  • 502 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Depozito İle İlgili Aklınızda Soru Kalmasın

Depozito İle İlgili Aklınızda Soru Kalmasın

Bir ev kiralamak istediğiniz zaman karşınıza kira bedelinin haricinde depozito bedelleri de çıkmaktadır. Peki depozito bedelleri neye göre belirlenir? Hangi şartlarda geri alınır? Hangi durumlar ödediğiniz depozito bedelinizi almamanıza sebep olmaktadır?

Depozito nedir?

Ev sahibi, evini kiralarken belirlediği bir miktarı depozito bedeli olarak istemektedir.  Bu genellikle bir veya iki kira bedeli olarak belirlenen bir miktardır. Bu bedel, kiralama sürecinde kiracının kullanımına bağlı hasarlara teminat olarak ya da kira ödenmemesi durumunda ev sahibinin kendisini koruma altına alması adına talep edilen bir güvence bedelidir. Kira kontratınızı imzalarken depozito bedelinin alındığına dair maddenin eklendiğine muhakkak dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde depozito bedelini geri almanız mümkün olmayabilir. Hatta dilerseniz depozito bedelinizi öderken şahit ya da noter huzurunda bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Evde kiracı olarak oturduğunuz dönemde, kontratta demirbaş olarak belirlenen maddelerden herhangi birine zarar vermeniz durumunda depozitonuzdan bu bedel kesilecektir. Ancak kira kontratınız bittiğinde evden çıkarken herhangi bir zarar yoksa ve ev sahibi yine de depozitonuzu vermek istemiyorsa mahkemeye başvurabilirsiniz.

Kiracı taşınırken evi aldığı gibi bırakmak durumundadır. Sözleşmenizde bu şartların da ayrıntılı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca eve ait herhangi bir kira bedeli, aidat borcu ya da fatura borcu bulunmaması gerekmektedir. Ev sahibi bu bedelleri de depozitodan kesme hakkına sahiptir. Ev sahibi eve gelip kontrolünü gerçekleştirdikten sonra evde herhangi bir hasar meydana gelmişse, bunun bedelini hesaplatarak depozitonuzdan kesinti yapabilir ya da borç durumunuzu kontrol ederek eğer borçlarınız mevcutsa bu bedelleri kendisini güvence altına almak adına kesebilir.

Borçlar kanununda depozitonun ne kadar olabileceğinin alt ve üst sınırları ve hangi durumlarda geri ödenip ödenmeyeceği maddeler halinde belirtilmiştir.  

İlanları Karşılaştırın