ALINACAK EV İPOTEKLİ ÇIKARSA NE YAPMAK GEREKİR
  • 28-05-2018
  • 704 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ALINACAK EV İPOTEKLİ ÇIKARSA NE YAPMAK GEREKİR

ALINACAK EV İPOTEKLİ ÇIKARSA NE YAPMAK GEREKİR?

Bir borcun ödenmesini garanti etmek için sahip olunan taşınmaza ipotek koydurulmaktadır. Borç ödenmediği takdirde alacaklı taraf bu taşınmazı satarak alacağını tahsil etme hakkında sahiptir. İpotek resmi senet niteliğindedir ve Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenir.

Satın alınacak evin ipotekli çıkması durumunda yapılması gereken iki yol bulunmaktadır. Bunlar, ipoteği yeni bir konut kredisi ile devam ettirmek veya borcu ödeyerek evin üzerindeki ipoteği kaldırmaktır.

Banka kredisi ile ev satın almak isteniyorsa ilk olarak bankaya evin ipotek durumu bildirilmelidir. Eğer evin ipoteği başka bir bankada ise iki banka aralarında ipotek kaldırma işlemi için gerekli prosedürleri gerçekleştirirler. İpotek kaldırma işlemi tapu Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

İpotekli ev peşin ödeme ile alınsa bile evin üzerindeki ipotek devam etmektedir. Bu yüzden evin alım işlemlerinden önce Tapu Müdürlüğü’ ne giderek evin ipotekli olup olmadığı araştırılmalıdır.

İPOTEKLİ EV SATMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Banka kredisi ile ev satın aldıysanız ve henüz borcunuzu ödemeden evi satmaya karar verdiyseniz öncelikle başka bir bankadan borcunuz kadar kredi alarak borcu ödeyebilir ve evin üzerindeki ipoteği kaldırabilirsiniz.  İpotekli bir evin satışı hem zaman alıcı hem de zordur. Bu yüzden genellikle satın alınmak için tercih edilmez. Bu yüzden ipoteği kaldırıp satışı gerçekleştirmek kısa dönemde daha kolay olacaktır.

İPOTEKLİ EV ALMANIN RİSKLERİ NELERDİR?

Bir ev satın aldınız ve ipotekli olduğunu sonradan öğrendiniz. Bu durum ileri ki zamanlarda hukuki problemlerle karşılaşma riski getirmektedir. Sahip olduğunuz ipotekli ev üzerinde ki resmi haklar, ipoteği koyduran kişilerin lehine işlemektedir. Bu durumda size ait olmayan borçlar yüzünden sıkıntılar yaşamanız mümkün olabilmektedir.  Ayrıca evi satmak istediğinizde de alıcı taraf ipoteği kaldırmanızı isteyecektir. İpoteği kaldırmak için size ait olmayan ciddi bir borcu ödemek durumunda kalabilirsiniz.

İlanları Karşılaştırın