CEPHE NEDİR?
  • 07-03-2018
  • 1,104 Görüntüleme
  • A +
  • A -

CEPHE NEDİR?

CEPHE NEDİR?

Yapıların dış ortamla temasta bulunan düşey yüzeylerine cephe denir. İnsanlar yapıları öncelikle dış görünüşlerini görerek tanıdıklarından, cephe bir yapının en önemli görsel öğesidir. Cepheler bir yapının dış kabuğu olarak Açıkhava ile yapının bağlantısını keserler. Bu sayede rüzgar, ısı, su, nem gibi dış ortam etkilerinin yapının içine girmesini sağlayarak içindekileri koruma işlevini görürler.

Cephelerin temel koruma fonksiyonlarından başkaca çok önemli olan diğer bir işlevi yapıların estetik ve mimari karakter açısından kimliğini ortaya koymadaki yeridir. Planlar yapıların kullanımındaki fonksiyonları ve genel yapısını belirlerler ama cepheler yapıladın derisi gibidir. Birçok insan cephelerine bakarak yapının güzel, ilginç, itici, yıpranmış gibi değerlendirmelerde bulunarak yapılara kendi bakış açılarından not verirler. Bu yüzden binaların cephelerinin tasarlanması son derece önemlidir. Bu aynı zamanda binaların ticari değerlerini oluşturmada da en önemli elemanlardır.

Cepheleri isimlendirirken yol ve giriş tarafındaki cepheye ana cephe, giriş cephesi, ön cephe tanımı kullanır. Girişe göre sağ ve sol yan cepheler ve girişin arka tarafı arka cephe olarak isimlendirilir. Kullanıcılar açısından diğer bir önemli isimlendirme şekli cephenin baktığı yöne göre isimlendirilmesidir. Kuzey cephesi, güney cephesi, batı cephesi, doğu cephesi gibi adlandırılan cepheler özellikle konut satın alınması ve kiralandırmasında önemli bir bilgi verirler. Kuzey cephesi soğuk kuzey rüzgarları yüzünden genelde sadece mutfak banyo gibi mekanlar için tercih edilir iken, doğu cepheleri yatak odaları için tercih konusu olabilir. Batı cepheleri çok sıcak bölgelerde günlük yaşa için olumsuz olarak değerlendirilir iken hemen her iklim bölgesinde güney cephesi en çok tercih edilen yönlendirme olmaktadır. Güney cephesine bakan daireler daha fazla talep görmektedir.

Cepheler geleneksel sıva + boya malzemeler ile yapılırlarsa da hesaplı sosyal konutlar haricinde daha az tercih edilirler. Sade bir cephe yapısından başka bir etki pek yapamazlar. Buna karşılık günümüzde maliyet olarak nispeten ucuzlamış ve bu sayede gitgide yaygınlaşan kaplamalı cepheler tersih nedeni olmaktadır. Ahşap, doğal taş, kompozit malzemeler, seramikler ve cem en çok kullanılan dışa cephe kaplama malzemeleridir. Bu malzemeler giydirme veya çeşitli montaj teknikleri ile uygulanarak yapılara değer, kalite ve güzellikler katar.

İlanları Karşılaştırın