BETONARME NEDİR?
  • 06-03-2018
  • 1,089 Görüntüleme
  • A +
  • A -

BETONARME NEDİR?

BETONARME NEDİR?

Betonun planlanmış formda bir kalıp içine konulan inşaat demirleri ile yapılan taşıyıcı sisteme betonarme denir. Beton agrega (kum, çakıl karışımı) çimento ve suyu belli oranlarda karıştırılarak yapılan basınca dayanıklı bir yapı malzemesidir. Armatür (demir inşaat çubuğu) ile birlikte tasarlandığında Betonarme olarak adlandırılır. Günümüzün en çok kullanılan taşıyıcı sistemlerinden biridir. Günümüzde betonarme hemen her yapıda az veya çok kullanılmaktadır.

Betonarme sistemi betonun yüksek basınç dayanımına karşılık çekme kuvvetine dayanıksız oluşuna inşaat demirinin yüksek çekme kuvveti dayanımını ekleyerek hem basınca hem de çekmeye dayanan bir malzeme olması sayesinde hemen her türden yapıda kullanılmasının önünü açmıştır.

Enteresan bir not olarak betonarmenin ilk örneklerinden birinin yüzen bir tekne yapımında kullanılmasıdır. Daha sonra yoğun olarak mühendislik yapıları ve binaların taşıyıcı sisteminde çok yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır.

Betonarme yapımında betonun yapıldığı anda akışkan olma özelliği çok fazla işe yaramaktadır. Bu sayede önce ahşap veya çelik gibi form verilebilen malzemeler ile yapılmak istenen biçim oluşturulur.  Bu kalıbın içine hesaplamalar sonunda çıkan oran ve biçimde demir çubuklar yerleştirilir ve sonrasında istenilen özellikte hazırlanan beton akışkan hali ile bu kalıbın içine dökülür. Vibrasyon, şişleme gibi yöntemler ile betonun kalıp içinde düzgün olarak yerleşmesi sağlanır. Beton hazırlandığı andan itibaren çimentonun su ile birleşmesi neticesi bir kimyasal reaksiyon başlar. Bu reaksiyon betonun yerleştirilmesini takiben koşullara göre belli bir süre sonrasında priz almaya (sertleşmeye) başlar. Ortalama 28 gün sonra beton kendini taşıyacak ölçüde sertleşir ve taşsı bir sertliğe dönüşür. Akışkan beton içindeki demir ile tam olarak kaynaşır. Buna aderans denir. Sonuçta yapılan kalıplar söküldüğü andan itibaren son derece kuvvetli bir taşıyıcı elemen olarak iş görmeye başlar. Bu yöntem ile yapı yellerinde kolon, kiriş, döşeme, perde ve diğer mühendislik elamanları güvenle oluşturulabilir.

İlanları Karşılaştırın