BAYINDIR HALE GETİRMEK NE DEMEK
  • 15-04-2018
  • 2,086 Görüntüleme
  • A +
  • A -

BAYINDIR HALE GETİRMEK NE DEMEK

BAYINDIR HALE GETİRME NE DEMEK?

Bayındır hale getirme, bir bölgenin konut ya da yatırım amacı ile imar planının tasarlanması ve uygun hale getirilmesidir. Arazi üzerine yapılacak konutlar, okullar, fabrikalar bölgenin kalkınmasını ve bayındır hale gelmesini sağlarlar. Bunun içinde bir takım çalışma ve hukuki işlemler gereklidir.

Arazi çalışması bayındır hale getirmede oldukça önemlidir. Çünkü arazinin yapısının yapılacak binaya uygun olması gerekir. Bu yüzden arazinin toprak yapısına, eğimine göre bayındır hale getirme faaliyetleri gerekir. Çünkü yamuk ve aşırı eğimli arazilere bina yapmak zor hatta mümkün değildir. Bu tür bölgelerin bayındır hale getirilmesi gerekir. Bayındır hale getirilmeyen arazilere konut inşa etmek büyük riskler doğurabilir. Öncelikle eğim kontrolü yapılmalı, bölgenin her yerindeki yükseltiye, duruş biçimine, belirlenen biçime, konum durumuna bakılmalı ve uygun hale getirilmelidir. Arazilerin jeolojik yapısına dikkat edilmelidir. Toprağı kayan arazilerde yatırım amaçlı bina yapmak zordur. Bina inşa edilecek arazinin sit alanı olmadığından ve tapu sicilinde sorun olmadığından emin olmak gerekir.

Bayındır hale getirme faaliyetlerinin uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Bayındır hale getirme işlemlerinde konumu, araziyi ve değerini bozacak işlemler daha sonra yapılacak olan binanın durumunu etkileyecektir.  

İmar planı olan bir yerden arazi satın almak daha risksizdir. İmar planı olmayan bir arazi satın alırken arazinin kadastral yola cephesi olmasına dikkat etmek gerekir. Arsanın bulunduğu belediye imar müdürlüğünde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar uygulama planlarında arsanın özellikleri araştırılmalı, konut arsası mı, ticari, sanayi arsası mı, bilmek ve projeye uygun olmasına dikkat etmek gerekir.

Bayındır hale getirme, ev ve arsa sahibi olmak için yapılan çalışmaların ilk adımıdır. Bir bölgeyi bayındır hale getirmek için pürüzlerden kurtulması ve konut yapılabilecek hale gelmesi gerekir.

İlanları Karşılaştırın