AYIPLI MAL NEDİR?
  • 04-03-2018
  • 588 Görüntüleme
  • A +
  • A -

AYIPLI MAL NEDİR?

AYIPLI MAL NEDİR?

Ayıplı mal, satın alınan malın sahip olması gereken özellikleri taşımaması, örnek gösterilen ürünle aynı olmaması durumudur. Genellikle ürün ambalajlarının üzerinde ya da kullanım kılavuzunda malın özellikleri belirtilmektedir. Eğer satın alınan mal bu özelliklerin tamamını ya da birkaçını taşımıyorsa bu ayıplı maldır. Aynı şekilde malın reklamında da belirtildiği özellikle bulunmuyorsa buna da ayıplı mal denir. Teknik açıdan hatalı ve eksik olan mallarda ayıplı mal kategorisine girmektedir.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu, ayıplı mal ve hizmetlerden doğan zararlar karşısında tüketicinin zararlarını güvence altına almaktadır. Satıcı, sattığı malı eksiksiz ve satış sözleşmesinin gerektirdiği gibi alıcıya teslim etmek zorundadır. Kanun’ da ayıplı mal konusunda satıcının sorumlulukları ve tüketicinin hakları açık bir şekilde belirtilmektedir.

Tüketicinin Korunması Kanunu’ na göre ayıplı mal satın alan kişiye tanınan haklar:

 Ayıplı malı satıcıya iade ederek satış sözleşmesini feshedebilir.

Satın aldığı malda ki ayıp oranını satış tutarından düşürülmesini isteyebilir.

Ayıplı malı sağlam mal ile değiştirebilir.

Satıcı tarafından malın onarılmasını talep edebilir.

AYIPLI MALIN İADE SÜRESİ

Tüketicinin Korunması Kanunu’ na göre tüketiciler ayıplı mal için 2 yıl olan yasal garanti süresi içinde hak iddia edebilirler. Satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda ilk 6 ay içinde tüketici başvuru yaparsa satıcı teslim ederken malın ayıplı olmadığını ispat etmek durumundadır. Ancak 6 aydan sonraki başvurularda ispat tüketicinin sorumluluğundadır.

AYIPLI KONUTTA HAKLAR

Ayıplı mal sadece taşınır mallarda değil taşınmaz konutlar içinde geçerlidir. Tüketicinin Korunması Kanunu’ na göre teknik eksiği olan ve imar planına uygun olmayan konutlar ayıplı mal sayılmaktadır. Böyle bir durumda ya konut için ödenen para iade edilir ya da başka bir konutla değiştirilir.

İlanları Karşılaştırın