ARSA METREKARE NASIL HESAPLANIR
  • 21-11-2019
  • 11,178 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ARSA METREKARE NASIL HESAPLANIR

ARSA METREKARE NASIL HESAPLANIR?

Arsa metrekare hesabı yapılırken arsanın şekli önemlidir. Arsa kare veya dikdörtgen ise metrekare hesabı kolaydır. Ancak çoğu arsalar girintili çıkıntılı olduğu için metrekare hesabı da daha zor olmaktadır. Bu yüzden arsanın net bir şekilde görünmesi ve kağıda aktarılması gerekir. Bunun içinde imar planı üzerinden hesaplama yapılabilmektedir.

KOMPLEKS ALANLARIN HESAPLANMASI

Arsa metrekare hesaplamasını harita mühendisleri yapmaktadırlar. Kullandıkları özel aletler ile arsanın şekline göre metrekaresini en doğru şekilde çıkarmaktadırlar.

Arsanın şekli girintili çıkıntılı ise hatta düzgün formda değilse öncelikle arsayı ufak parçalara ayırarak bu parçaların alan hesabı yapılır. Örneğin arsa imar planı üzerinde arsayı dikdörtgen ve dik üçgenlere ayırarak bunların alan hesaplarını yapabilir, daha sonrada tüm bu şekillerin alanlarını toplayarak tüm arsanın metrekaresini bulabilirsiniz. Dikdörtgen arsalar için komşu iki kenarın çarpımı, üçgen parçaların ise iki dik kenarın çarpımının ikiye bölünmesi ile alan bulunmaktadır. Bu alan hesapları arsanın metrekaresi değerini vermektedir.

EV METREKARESİ NASIL HESAPLANIR?

Ev metrekaresi hesaplanırken öncelikle ölçümün iki duvarın dışından alınması gerekir. İki duvarın dışarıdan uzunlukları çarpılır ve evin metrekaresi bulunur. Odaların da tek tek metrekaresi bu şekilde ölçülmektedir. Ancak bu ölçümde ortaya çıkan metrekare değeri evin brüt metrekaresidir. Ev kiralarken ya da satın alırken verilen metrekare değerinin brüt değer olduğu unutulmamalıdır. Evin yaşam alanı net metrekare değeridir.

Odaların metrekaresi hesaplanırken yukarıda verdiğimiz hesaplama yöntemi dikdörtgen odalar içindi. Eğer odanın bazı köşeleri ya da duvarları bombeli ve yuvarlak ise evin imar planı üzerinden hesaplama yapılması daha doğru sonuç verecektir. Bombeli ve yuvarlak duvarlarını dik üçgenlere ayırarak dik üçgen alan hesaplaması yapabilirsiniz. Birbirine dik olan duvarların çarpımının yarısı o üçgen kısmın olanını gösterir. Dik üçgen kısımlarının alanlarını topladığınızdan metrekare hesabını bulabilirsiniz.

NET EV METREKARESİ NASIL HESAPLANIR?

Satın alacağınız ya da kiralayacağınız evin net metrekaresini merak ediyorsanız öncelikle brüt metrekare değerini bilmeniz gerekiyor. Ayrıca merdiven, asansör boşluğu gibi alanlarında metrekare değeri bilgisine sahip olmak gerekiyor. Odaların brüt metrekare değerleri toplanır, duvar kalınlıkları, merdiven, asansör boşluğu gibi alanlar brüt metrekare değerinden çıkarılır. Böylelikle tüm evin net metrekare değeri bulunmuş olur. Eğer sadece odaların net metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, odaların duvarlarının içinden ölçüm yapmanız gerekir.

Satılık ve kiralık ev ilanlarında evin metrekare değeri genellikle brüt olarak verilmektedir. Bu da çoğu zaman yanıltıcı olmaktadır. Bu yüzden metrekare hesabı önemlidir. Hayal kırıklığı yaşamamak için satın alacağınız ya da kiralayacağınız evin metrekare hesabının net mi, brüt mü olarak belirtildiğinden emin olmanız gerekir.  Böyle durumlarda evin plan projesini talep edebilir, inşaat, harita mühendislerinden yardım alabilirsiniz.

EVİN METREKARE HESABININ ÖNEMİ

Ev satın alırken ya da kiralarken net metrekare değerinin bilinmesinin önemli olduğunu belirtmiştik. Sahip olunan eşyaların, mobilyaların yerleştirilmesi açısından net bir bilgiye sahip olmak gerekir. Yaşam alanının yeterli olması o ev içinde konforu sağlamaktadır. Eğer brüt metrekare hesabına göre hareket ederseniz eşyalarınızın fazla olması, kullanılacak alanın yetersiz kalması gibi hayal kırıkları ile karşılaşmak kaçınılmazdır.

Bir evin net metrekaresi evin yürünebilen ve süpürülebilen alanıdır. Brüt metrekare değerinden asansör boşluklarını, elektrik şaftlarını, merdiven boşluklarını ve duvar kalınlıklarını çıkardığınızda net alanı yani metrekare değeri ortaya çıkacaktır. Odaların, banyo, tuvalet, mutfak ve antre gibi bölümlerin tek tek metrekare değerlerinin toplamı evin net metrekare değerini verir. Ayrıca evin zemin kaplama ölçüsü net metrekaresini göstermektedir.

İlanları Karşılaştırın