- 28-05-2018
- 956 Görüntüleme
- A +
- A -
ADIM ADIM TAPU İŞLEMLERİ
ADIM ADIM TAPU İŞLEMLERİ
Konut alma aşamasında Tapu işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde yapılması için işlem basamaklarını bilmek faydalı olmaktadır. Özellikle de konut kredisi almayı planlıyorsanız ve nasıl hesaplanacağı konusunda bilginiz yoksa yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Satın alacağınız evi belirlediyseniz ve karşı tarafla anlaşma sağladıysanız tapu dairesine gitmeden önce yapmanız gerekenler;
Tapu Dairesinde evi üzerinize alırken tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca emlak vergisi masrafı da olacaktır. Bunları kimin ödeyeceğini önceden netleştirmeli ve siz ödeyeceksiniz ne kadar masraf çıkacağını hesaplamanız faydalı olacaktır.
Satın alacağınızı evi emlakçı aracılığı ile bulduysanız emlakçı ödemesi ile birlikte tapu, dosya ve sigorta masraflarını da hesaba eklemelisiniz.
Konut kredi kullanacaklar, en uygun kredi için araştırma yapmalı, net kredi tutarı ve vadeli fiyatı konusunda tercih yapmalıdırlar. Karar verdikten sonra tapu fotokopisi ve bankanın istediği evraklar hazırlanmalı ve bankaya başvurulmalıdır. Bankadan ipotek ile ilgili evraklar ve ipotek yetkilisinin bilgileri alınmalıdır. İpotek yetkilisine randevu günü ve saati önceden bildirilmelidir.
Nakit ödeme yapacaksanız ödemenin nereye yapılacağını netleştirmeli, banka hesaplarının üst transfer limitleri kontrol edilmelidir.
Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) genel tabir ile DASK, yaptırılmalı veya geçerliliği kontrol edilmeli,
Belediyeden rayiç bedel alınarak emlak vergisi ödemesi yapılmalıdır. Harç ödemesi yapılarak tapu sahibi ya da vekilinin evraklarla Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.
Tapu randevu saatinde tüm satıcı ve alıcılarla Tapu Müdürlüğü’nde hazır olunmalıdır. Alıcı ve satıcılardan okuma yazma bilmeyenler varsa bunlara şahitlik yapacak akraba bağı olmayan iki şahit getirilmesi gerekir.
Tapu harçları dekontu tapu memuruna verilmeli, sözleşme tüm alıcı ve satıcılar tarafından imzalanmalıdır. Konut kredi kullanımı söz konusu ise bankada kredi açılış evrakları imzalanmalıdır.
Tapu Dairesi’nde işlemler tamamlandıktan sonra fatura işlemleri için ilgili kurumlara gidilmeli, Nüfus Müdürlüğü’nde ikametgah taşıma işlemleri yapılmalı, Belediye’ye emlak vergisi bildiriminde bulunulmalıdır.